ANTALYA - Türkiye’nin ilk ve en köklü film festivali olan Antalya Film Festivali, Türkiye’de festival kültürüne öncülük eden konumunu koruyarak ve daha da ileri taşıyarak yoluna devam ediyor.
Bu yıl 54’ncü kez düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali bu yıl birçok yenilikle 21-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin yenilikleri ve detayları Akra Otel’de düzenlenen toplantı ile basın mensupları ile paylaşıldı. Basın toplantısına, Antalya Film Festivali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Film Forum Direktörü Zeynep Atakan, Artistik Direktör Mike Downey ve Festival Danışmanı Mirsad Purivatra katıldı. Basın toplantısı öncesinde festival yönetimini tanıtan bir film gösterildi.
FESTİVALDE YENİLİKLER
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, festivalin 54’ncü yılını çok güzel ve özel sürprizlerle gerçekleştireceklerini belirterek festival yönetimindeki ve komitesindeki farklılıkları anlattı. Başkan Türel, önceki 3 yılda festival direktörlüğünü yürüten Elif Dağdeviren’in, kendi projeleri için ayrıldığını belirterek “Kendisi zaten sosyal medyadan paylaşmıştı. Kendisine bugüne kadar olan katkıları için gıyabında bir kez daha teşekkür ediyorum. Festivalimize çok önemli katkılar sağlamıştır” dedi.
Antalya Film Festivali’nin güçlü kadrosu ile dünya sinemasında yeni bir çıkışı başaracağını anlatan Başkan Türel, “Sinema diğer sanat dalları gibi insanlığın gelişmesinde, insan hikayelerinin daha iyi anlaşılmasına, dünyada barış ve dostluk bağlarının güçlenmesine yardımcı olur. Antalya 10 milyona yakın yabancı ziyaretçiyi huzur ve kardeşlik içinde bağrına basan bir şehir olarak, sinemasıyla da dünya barışına katkı sağlayan bir şehirdir” diye konuştu.
ULUSAL KATEGORİ ULUSLARARASI İLE BİRLEŞTİ
Başkan Türel, daha önce ulusal ve uluslararası olarak iki kategoride yapılan yarışmaların bu yıl tek kategoride olacağını kaydetti. Türel, şunları söyledi: "İlk dönemlerden beri önemli hedefleri ortaya koyduk. Antalya gibi bir şehir, iddiasını sürekli olarak daha güçlü bir şekilde büyütmek durumundadır. Bu yıl festivalin yarışma bölümünü uluslararası bir hale dönüştürüyoruz. Bu adımlarımızı dünya sinemasından iki önemli isim ile atıyoruz. Biliyorsunuz bizim ulusal ve uluslararası kategorilerde iki yarışmamız vardı. Artık film festivalimizin yarışma kısmı uluslararası nitelikte ve tek olacak. İkisini birleştirmiş olacağız. Bu çerçevede 54. yılımızda yeni bir adım atarak Antalya Film Festivalimizi tamamen uluslararası film yarışması ile birlikte farklı bir noktaya taşıyoruz. Ulusal ve uluslararası film yarışmasını birleştirerek daha güçlü bir yarışma programını gerçekleştireceğiz. Uluslararası yarışmanın içerisinde ulusal sinemamızın başarılı örnekleri de doğal olarak yer alacaktır. Bunun sayısı şu anda kaliteli film sayısına göre belirlenecektir. Tek yarışmaya yerli ve yabancı filmler katılacak. Böylece Türk sinemasının uluslararası yarışmayla dünyaya açılımını daha güçlü şekilde desteklemiş olacağız."
HEDEF BÜYÜK
Başkan Türel Türkiye’de 30’a yakın ulusal film festivali gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bizim hedefimiz ise Antalya’nın adına yakışır uluslararası kimliği ile beraber küresel varlığımızı güçlendirmek ve dünya film endüstrisinin önemli oyuncularından birisi olmaktır. Antalya gibi turizmde dünyanın en büyüklerinden biri olan şehrin film festivali de dünyanın en büyükleri arasında yerini almalıdır. Bu aynı zamanda Antalya’nın muasır medeniyet hedefini aşma gayretlerimizle birlikte değerlendirilebilir. Antalya’nın bir sinema merkezi olması için festivalimizin uluslararası niteliğini güçlendirmek ve dünyanın prestijli festivallerinden biri haline getirmektir. Bu amaçla 2014 yılında ilk kez başlattığımız Antalya Film Forum çalışmamız içerisinde 3 yılda 950 yerli ve yabancı endüstri profesyoneli katılım sağlayarak, 950 birebir proje görüşmesi gerçekleştirildi. Toplamda 500 proje buraya başvuru yaptı, 62 proje değerlendirme sonucunda finale kaldı. Finale kalan projelerden 25 proje de destek aldı. Bu gelişmelerden cesaret alarak Türkiye film endüstrisinin üretimine destek olmak amacıyla Antalya Film Forum’u daha da büyütüyoruz.”
FİLM FORUMU GÜÇLENECEK
Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Film Forum yapısı içerisinde kurmaca ve belgesel, work in progress platformları, ustalık sınıfları, paneller, kahvaltı buluşmaları, birebir toplantılar, network buluşmaları, deneyimlerin paylaşıldığı yansımalar, bölümler halinde bulunmaktaydı. Festivalimizin artık yarışma kadar önemli bir parçası olan Film Forum bölümünü de bu çerçevede güçlendiriyoruz. Film Forum yeni filmlerin doğuşuna, film yapımlarına daha fazla destek verecek. Bu yıldan itibaren; senaryo geliştirme ve projelendirme platformu yapımcısını arayan projeler buluşması, ustalarla birebir buluşma, kısa film platformu ve geri bildirim platformlarından oluşan bölümler olacaktır. Film, belgesel, kısa film, yapım sonrası proje geliştirme için toplam 450 bin TL’lik bir destek söz konusu. Uluslararası yarışmada dünya sinemasında ustalarının eserlerinden oluşan seçkiler yer alacak. Bu seçkide yer alan tüm filmler, Türkiye prömiyerini de aynı zamanda yapacak. Bu noktada dünya sinemasının çağdaş ustalarının filmlerini kendilerini Antalya’da Türk sinemacılar ve sinemaseverlerle buluşturacağız. Retrospektifler bölümünde Türkiye’den ve dünyadan iki ustanın filmlerine yer verilecek ve bu konuda panel düzenlenecektir. Festival kapsamında Türkiye’den ve dünyadan ilgi çeken yapımlar ve onların yönetmenleri oyuncuların yer aldığı galalar gerçekleştirilecek.”
UNESCO’YA BAŞVURU YAPTIK
Başkan Türel amaçlarının Antalya'yı sadece festival şehri olmasından öte küresel sinema endüstrisinin merkezlerinden biri haline getirmek olduğunu belirterek, “Bunun için festivalimizin uluslararası boyutunu güçlendirmenin dışında Antalya'da film yapımlarına da destek vermeye başladık. Bu kapsamda hedeflerimizden biri Boğaçay film platosu ve sinema vadisi kurmak. Hedeflerimiz doğrultusunda bu yıl diğer yeniliğimiz UNESCO Yaratıcı Film Şehirleri Ağı'na başvuruyu gerçekleştirdik. Yaratıcı Şehirler Ağı'na edebiyat, geleneksel sanatlar, tasarım, müzik, gastronomi gibi alanlarda katılım sağlanıyor. Ülkemizden sadece Gaziantep, gastronomi alanında bu katılımı sağlamış. Biz de Antalya markasının, turizminin yanında uluslararası kültür ve sanat markası olması için UNESCO Yaratıcı Film Şehirleri Ağı'na başvurumuzu yaptık. Şu ana kadar dünyada UNESCO tarafından tescillenen 8 yaratıcı film şehri bulunmaktadır. Antalya da yaratıcı şehirleri arasına girdiğinde yaratıcı şehirlerle bilgi paylaşımı, yaratıcılığı ve kültürel enstitüleri ortaklıklar ağına da katılmış olacaktır. Sinema alanında daha fazla işbirliği ve tanıtım imkanını bulmuş olacağız" şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR İÇİN SİNEMA BÖLÜMÜ
Uluslararası yarışmada dünya sinemasından ustaların eserlerinden oluşan seçkiler yer alacağını ifade eden Türel, sinemaseverlerle Türkiye'den ve dünyadan iki ustanın filmlerine yer verileceğini söyledi. Festivale ayrıca çocuklar için sinema bölümü ilave ettiklerini kaydeden Türel, "Bu sadece Antalya'nın çocuklarını ve gençlerini hedef alıyor. Dünya sineması örnekleriyle çocukların vizyonlarını geliştirmeye, sanat ve sinema ile sıkı bağlar kurmalarına yönelik atölye ve sohbetler de bu bölümde yer alacak. Çocuklara film izlettirmenin yanı sıra atölyeler ve sürpriz konuklarla sohbetler de yer alacak. Yemek ve gastronomi bölümü olacak. Altın Portakal geleneklerini yaşatmaya devam edeceğiz. Kortejimiz gala gösterimleriyle Antalya'nın sinema şehri kimliğini yine güçlü şekilde devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.
GELENEKSEL ETKİNLİKLER DEVAM
Başkan Türel, konuşmasında geleneksel etkinliklere de değindi. Türel, Altın Portakal geleneklerini yansıtmaya devam edeceklerini belirterek, “Bu çerçevede kortejimiz ve gala gösterimleriyle Antalya’nın sinema şehri kimliğini yine güçlü bir şekilde devam ettireceğiz. Üniversite öğrencilerimiz festivale aktif olarak katılıyorlar, geleneksel kortej ve gala gösterimleri ile ilgili Antalya halkının bu alışkanlığını bu geleneğini koruyacağız
Ödüllerimizi hatırlatmama gerek yok; ama en iyi film 50 bin Euro, en iyi yönetmen 25 bin Euro, Avni Tolunay İzleyici Ödülü 10 bin Euro olmak kaydıyla aynı şekilde devam ediyor. Başvuran filmlerin Türkiye prömiyerini festivalde yapması bir gereklilik. Jüri oluşumunda da Sayın Mike Downey ve kendilerinin uluslararası desteği ile katılımı güçlendireceğiz.
Sümer Tilmaç Antalya Film Destekleme Fonu Ödülü de 100 bin TL olarak Film Forumu çatısı altında devam edecek. Work in Progress kısmında bir projeye 100 bin TL, senaryo geliştirmede de iki projeye 50’şer bin TL gibi çok sayıda ödülümüz aynı şekilde devam ediyor” diye konuştu.
ATAKAN, FESTİVALİ BÜYÜTTÜK
Antalya Film Forumu’nun Direktörü Zeynep Atakan ise, 3 yıl önce başlattıkları film forumunun yaklaşık 10 yıldır dünyada takip ettiğini ve kendisi için 'keşke Türkiye'de olsa' dediği bir forum olduğunu söyledi. Film endüstrinin sorunları ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Atakan şunları kaydetti: "Artık film festivalleri sadece yarışmalarla ödül dağıtmıyor. Film festivalleri fikirlerin, projelerin çok erken evrede fark edildiği bir alan. Bizim için ilk yıl gerçekten çok başarılı sonuçlar aldığımız bir yıldı. İkinci yıl biraz daha büyüttük. Üçüncü yıl ise biraz daha büyüttük; ama talepler artmaya başladı. Endüstride başvuran 500 projeye de dokunduk. Hatta form bittikten sonra bile iletişimimizi koparmadık. Şu anda da gördük ki Türkiye’den daha çok projeye, yaratıcıya, sinemacıya özellikle filmi başlarken proje aşamasında destek verilmesi gerekiyor. Türkiye sinemasında endüstrinin şu andaki en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi bu. Gerçekten insanları buluşturmak, bir araya getirmek ve Antalya’dan bir yolculuk başlatmak ki başlayan bu yolculukların çok güzel ödül alan ya da finale kalan projelerimizin dünya başarılarını görüyoruz.”
PURİVATRA: ‘HERKESİN GURUR DUYMASINI İSTİYORUZ’
Antalya Film Festivali Danışmanı Mirsad Purivatra, Başkan Türel’e daveti için teşekkür ederek sinemada 23 yıllık bir deneyimini olduğunu ve Antalya'yı çok sevdiğini söyledi. Ana hedeflerinin festivali Antalya halkının benimsemesi olduğunu belirten Purivatra, "Herkes Antalya'yı biliyor. Hem Avrupa'da hem dünyada tanınan turistik bir yer. Burayı tanınan bir festival şehri yapma imkanımız var. Buradan bir hedefle başlamamız gerekiyor, bence bu da kalite. Burada çocukların, öğrencilerin, her kesimin sinemaya gelmesini istiyoruz. Herkesin sinema sanatıyla gurur duymasını istiyoruz. Oradan ilham almasını istiyorum. Türk filmlerinin büyük isim olmasını, en yüksek sınıftaki dünyada yönetmenlerin, filmlerin olmasını istiyoruz. Burada yeni bir neslimiz var" dedi.
Film forumuyla Türk sinemasının Avrupa ve dünya ile rekabet edebilmesine imkan tanındığına dikkat çeken Purivatra, "Türkiye'den hikayelere ihtiyacımız var. Türk filmlerinin çok saygı duyulan filmler olması gerekiyor. İyi filmlerin gösterilmesi gerekiyor. Sinemaya gidilmesi için eğitim verilmesi gerekiyor ve yabancıların da Antalya'ya gelmesini sağlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
DOWNEY: ‘FESTİVALE YENİ BİR YÖN VERMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Antalya Film Festivali'ne yeni bir yön vermeye çalıştıklarını belirten, Antalya Film Festivali Artistik Direktörü Mike Downey ise, "Dünyanın en iyi sinemacılarına ulaşmamız gerekiyor. Bizim en önde gelen amacımız, film yapımcıları ile seyirci arasında iletişimi kurmak, aracı olmak. Antalya Film Festivali yeni buluşların olabileceği bir yer. Yani film ve sinemanın araştırılacağı bir yer olabilir ve 21. yüzyılda yeni filmler, çok iyi filmler bulabiliriz" diye konuştu.
Bu Yıl 'Antalya Film Festivali'nde Tek Yarışma Düzenlenecek
Bu Yıl 'Antalya Film Festivali'nde Tek Yarışma Düzenlenecek
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 54’ncü Uluslararası Antalya Film Festivali'nde bu yıl tek kategoride yarışma düzenleneceğini açıkladı. Türel, Türk sinemasının yabancı sinemayla aynı kategoride yarışacağını belirterek, "Ulusal ve uluslararası film yarışmasını birleştirerek daha güçlü bir yarışma programını gerçekleştireceğiz. Böylece Türk sinemasının dünyaya açılımını daha güçlü şekilde desteklemiş olacağız" dedi.