TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Larende Bilim Şenliği’nin açılış programı gerçekleştirildi.
Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış programına Vali Sayın Fahri Meral ve Hanımefendi Zehra Meral, AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser, Avustralya İstanbul Başkonsolosu Jeffie Kaine, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.
“Sabit bilgi kaynakları ve taşıyıcıların birçoğu artık cebimizde.”
Açılış töreninde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, 21. yüzyılda bilgiye ulaşma yollarında yaşanan değişimden bahsederek “Bilginin sermaye olarak görüldüğü 20.yüzyılın sonlarında bilen güçlüyken; günümüzde çok kolay ulaşılan bilginin nasıl kullanıldığı, nasıl analiz edilip değerlendirildiği daha önemli hale geldi. Sabit bilgi kaynakları ve taşıyıcıların birçoğu artık cebimizde. Yapay zekâların günden güne daha fazla kullanıldığı bu çağda, ürkütücü gelse de makine ve robotlar sıradan işleri insanlardan daha kusursuz ve hızlı yapabilecek kapasiteye ulaşıyor.” dedi.
“Bu çağın ihtiyaçlarını tanıyacak ve çözümler üretecek beceri ve yetkinlikler kazanılması gerekiyor.”
Değişimin çok hızlı yaşandığını belirten İl Müdürü Mehmet Çalışkan “Değişimin baş döndürücü hızla yaşandığı 21. yüzyılda, değişimi yöneterek hızına yetişebilmek için nesillerimizin, bu çağın ihtiyaçlarını tanıyacak ve çözümler üretecek beceri ve yetkinlikler kazanması gerekiyor. Onun için 2023 Eğitim Vizyonunun kapsamını oluşturan 21. yüzyıl becerilerinin, gençlerimize kazandırılması büyük önem arz ediyor. Aşamalandırılmış uygulamalarla hayata geçen Vizyon Belgesiyle, 21 yüzyıl becerilerine yönelik çağımız ve gelecek için öğrencilerimizin günlük işlerinde uygulayacağı temel becerilerini, karmaşık sorunlara dair çözümler için yetkinliklerini ve hayata dair farkındalıklarını artıracak karakter özelliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Yerel Bir Vizyon Belgesi Hayata Geçirilecek
Konuşmasının devamında “Okullarımızın eğitim öğretim kalitesine katkı sağlayacak proje ve girişimlerle potansiyelimizi artırmanın gayretindeyiz.” diyen İl Müdürü Çalışkan, yakın zamanda başlatılacak örnek bir çalışmayla okulların var olan imkânlarıyla değerlendirileceği ve bu ölçüde kısa, orta, uzun vadeli hedefler koyulacağını ifade ederek bir bakıma yerel bir vizyon belgesi hayata geçirileceğini dile getirdi.
3 gün sürecek bilim şenliğinin hayırlara vesile olmasını dileyen Çalışkan, konuşmasını bilim şenliğinin hazırlanmasında emeği geçen Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibine, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisine, okul yöneticilerine, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek tamamladı.
Konuşmanın ardından Vali Sayın Fahri Meral ve protokol üyeleri tarafından açılışı gerçekleştiren bilim şenliğinde atölye çalışmalarını ziyaret eden misafirler, çalışmalar hakkında atölye lideri ve öğrencilerden bilgiler aldı.