Pandemi süreciylebirlikte tüm dünyada tarım ve gıda, ülkelerin en önemli gündem maddelerinden biri olarak yerini aldı.Pek çok ülke sınırlarını kapattı ve kendi gıda güvenliğini sağlayabilmek amacıyla gıda ihracatını durdurdu.Koronavirüs salgını sonrasında birçok alanda olduğu gibi gıda ve tarım alanında da bazı değişimlerin yaşanacağını ifade eden İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) İktisat Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Merve Hamzaoğlu, Koronavirüs salgını koşullarında Türkiye ve dünyada, gıda ve tarımın durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Üretimin sürmesi için önlemler alınmalı
Üretimin devam edebilmesi için çiftçilerin motivasyona ihtiyacı olduğunu belirtenHamzaoğlu, “Türkiye’de kısa vadede kıtlık olacağını düşünmüyorum. Ancak üretimin sürmesi şart. Bu noktada yeni normalde kişisel önlemlerin alınması, 65 yaşın üstünde olan çiftçilerin tarlalarına gitmesinde problem yaşamaması ve mevsimlik işçilerin şehirlerarası seyahatinin sağlanması gerekiyor. Ekin ve bazı ürünlerde hasat dönemindeyiz, bunları da devam ettirmeliyiz. Yoksa ürün tarlada kalır, israf olur.” dedi.
Dijitalleşmeye uyum sağlanmalı
Tarımsal alanda atılan dijitalleşme adımlarının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Hamzaoğlu, “Yeni yeni atılan bu dijitalleşme adımlarının sonuçlarını uzun vadede alacağımızı düşünüyoruz. Türkiye’de yaşlanan bir tarım nüfusu var ve çiftçinin dijitalleşmeye uyum sağlaması için de birtakım uygulamalara ihtiyaç var. Bu noktada gençlerin sahaya inmesi ve tarımsal üretimde bulunabilmeleri için teşvik edilmeleri gerekiyor. Gençlerin üretimde yer alması, Türkiye’nin kalkınmasında da önemli rol oynayacaktır.” İfadelerinde bulundu.
Üretimi artırmak için sürdürülebilir tarım politikalarına yönelmek gerek
Bu dönemde üretimi artırmak için sürdürülebilir tarım politikalarının da ele alınması gerektiğine dikkat çekenHamzaoğlu, “Çiftçilerimiz geleneksel tarımdan kopamıyor. Gençler, tarımda yeni teknolojilere daha meraklı. Salgın sonrası Türkiye tekrar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat yapmaya başlayacaktır. Tam da bu noktada tarımda teknolojinin kullanılması için gençleri teşvik edip, bu şekilde daha fazla kar elde edeceklerini görmelerini sağlamalıyız.” diye konuştu.
Küçük aile işletmeleri desteklenmeli
Küçük aile işletmelerine verilecek desteğin de önemliolduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Hamzaoğlu, “Üreticilerin gelirlerinin artması lazım ki üretimin devamı gelsin. Devlet, özellikle salgın sürecinde tarımda, üretimden tüketime kadar her alanda daha fazla destek sağlamalı, üreticileri daha fazla desteklemeli.” dedi.
Dünyada açlık krizi görülebilir
Pandeminin ardından dünyada açlık krizinin görülebileceğini dile getiren Hamzaoğlu, “Bu krizden en fazla Afrika ülkeleri gibi geliri az ve yoksul ülkeler etkilenecek. Türkiye, kendi kendine yeten bir ülke olduğu için bu konuda şanslı. Ama üretimin sürmesi şart. Sebze ve meyve üretiminde sorun yok fakat yemde yüzde 60’a yakın dışa bağımlıyız. O yüzden acilen daha fazla önlem alınmalı.” diye konuştu.
TARIMSAL ÜRETİM SÜRMELİ, GENÇLER SAHAYA İNMELİ
TARIMSAL ÜRETİM SÜRMELİ, GENÇLER SAHAYA İNMELİ
Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber
Bilim ve Teknoloji
Koronavirüs pandemisinin ardından tarım ve gıda alanında önemli değişimlerin yaşanacağınıifade eden Dr. Öğr. Üyesi Merve Hamzaoğlu, tarımda dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı ve gençlerin tarımsal üretime teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!