Derleme sözlüğü ve Tarama sözlüğü incelendiğine Türklerde bilimin olmadığı görülmektedir. Derleme Sözlüğü halk ağzındaki kelimelerin toparlanarak bir araya getirildiği değerli bir çalışmadır. Tarama Sözlüğü ise Türk edebiyatında bulunan yazılı kaynakların tek tek taranması ile meydana getirilen önemli çalışmalardan birisidir. Bu iki kaynak da tarandığında bilimin bulunmadığı görülmektedir.
Bilim Kelimesine Ulaşılamıyor
Bir Türk ancak bilim kelimesine ancak farklı diyaloglarda şahit olmaktadır. Ne olacak bu iş diye sorulan soruya ne bilim şeklinde verilen bir cevap bilim kelimesinin yer alabileceği bir diyalogdur. Bu diyalog haricinde bilim kelimesine ulaşmak oldukça güç gözükmektedir. Ayrıca bu bilim ifadesi bileyim şeklinde de kullanılmaktadır. Bu durumda bilim kelimesi tamamen özünden hem içerik hem de yazım olarak uzaklaşmaktadır.
Bir Şeyi Öğrenmek İçin Kullanılır Mı ?
Merak edilen bir şeyi öğrenmek için genelde nasıl bileyim? Gibi ifadeler kullanılabilir. Fakat bu ifadeyi ne biliyim şeklinde kullanarak biliş haline geçirmemiz mümkün gözükmüyor. Fakat ne öğreneyim kelimesi öğrenmeye merak etmeye yani bilmeye yönelik olarak kullanılmaktadır. Öğrenme ile tanıma ve bilme arasında bir takım ciddi farklar bulunmaktadır. Bu arada bahsedilen bilim yapılan ya da ortaya koyulan bir şey ise elbette bilim şeklinde ifade edilen kelime bulunmaktadır. Türkçe’de bilmek kelimesi elbette bulunmaktadır. Fakat kelime dilimizde bir makam olarak yani bilmek makamı olarak kullanılmaktadır.