Ev ödevleri; okullardaki en önemli tartışma konularından biri olarak karşımızda durmaktadır. Öğretmen-öğrenci-veli üçgeninde bu konu farklı bakış açılarıyla değerlendiriliyor olması olayı daha karmaşık hale getirmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığının Yönetmeliğinde ilkokul 3.sınıfa kadar öğrencilere ev ödevi verilmez ibaresi bulunsa da; bu madde şimdilerde uygulanabilir olmaktan çok uzakta. Yapılan anketlerde veliler; verilen fazla ödevlerden şikâyetçi, özellikle küçük yaşlardaki çocukların ev ödevlerini yaparken aile desteğini yanlarında görmek istemeleri ve bu yüzden anne ve babaların akşam çocuklarıyla beraber ödev yapmak zorunda kalmaları ebeveynleri rahatsız ediyor. Eğitim öğretim ortamında yaratılan rekabet sonucunda öğretmenlerin sınıf başarısına göre değerlendirilmesi sebebiyle öğrencilere yüklendiğini ifade ediyorlar. Bir kısım veli ise bunun tersini düşünmekte verilen ödevlerin gerekli olduğunu savunmaktadırlar.
Peki, öğretmenler; ev ödevi konusuna nasıl bakıyorlar? Öğretmenler ev ödevi verebiliyor mu? Onların bu konuda bakış açısı nasıl?
Öğretmenlerin bir kısmı; öğrenci başarısının bir öğretmenin profiline direk etkisi olduğu için okuldaki çalışmalarını destekleyen ev ödevleri vermelerinin doğru ve gerekli olduğunun savunuyorlar. Ev ödevlerinin yapılmasının öğrenci başarısını arttırdığı gibi sorumluluk duygusunu da yukarıya taşıdığını belirtiyorlar. Bu görüşe inanan öğretmenler; öğrencilerine düzenli olarak ödevler veriyor, aile katılımını da sağlayarak düzenli ödev kontrolü yapıyorlar. Böylelikle öğrencilerin daha başarılı olacağını belirtiyorlar. Ayrıca özellikle şehir merkezlerindeki sınıfların öğrenci sayılarının fazlalığı sınıf içinde her öğrenciyi yeteri kadar takip edemeyen öğretmenlerin verdiği ev ödevleri çok büyük önem arz ediyor.
Öğretmenlerin diğer kısmı ise; ev ödevleriyle öğrencilerin küçük yaştan itibaren zorlanmaması gerektiğini; öğrencilerin eğitim hayatına bu zorlamaların olumsuz etki yaratacağını savunuyorlar. Özellikle 1.Kademede öğrenim gören öğrencilere verilen ödevlerin ruhsal baskı yarattığını anlatıyorlar.
Psikologlar açısından yapılan değerlendirme ise ev ödevleri ve ders konusunda başarılı olmanın çok önem arz etmediğini; önemli olan çocuklarımızın sosyal yönünün geliştirilmesi gerektiğidir.