Emlakçı Neyi Bilmelidir? Neler Yapmalıdır?
Emlakçı, tapu mevzuatını iyi bilmelidir. Tapu İşlemleri yapabilmek için (İpotek, Kat irtifakını kurma, Kat mülkiyetini kurma, ifraz ve tevhiti, Trampa, Cins değişikliklerini, Hibe (bağışlamayı), Taksim (paylaşımı), Tashih (düzeltmeyi) belediyelerden alınan aplikasyon izinlerini, bölge imar planlarını çıkartmayı, harita ve plan okumasını, şehir planlarını inceleyebilmesini bilmelidir. Kadastro hakkındaki mevzuatı bilmelidir. Kadastro müdürlüklerinden röperli şekilde kroki ve çap belgesi alabilmesini ve Konut kredi sisteminin çalışma yapısını bilmelidir. Gayrimenkul hakkındaki hukuk mevzuatını bilmelidir. İmar, iskan, kat mülkiyeti ve kamulaştırma için gerekli olan kanunlarını bilmelidir. Kdv, emlak vergisi kanunlarını bilmesi, veraset vergi dairelerinden ilişik kesmeyi ve vergi muafiyeti belgesini alması gereklidir.
Emlakçının Görevleri Nelerdir?
1-) Saha (alan) çalışması yapmak.
2- Müşteri portföyünü (arz ve talep yönünden) değerlendirmek.
3- Emlak kayıtlarının cins, tür, bölge ve fiyatlarına göre listesini oluşturmak
4- Pazarlama stratejisini oluşturmak.
5- Yazılı şekilde pazarlama teklifleri hazırlamak.
6- Tanıtım ve promosyon çalışmalarını yapmak.
7- Alıcıya ve kiracıya tercihleri doğrultusunda seçenek imkanları sunmak.
8- Satıcıya ve kiraya verenler için pazarlama yetki sözleşmesini yapmak.
9- Kiracı ve alıcı için tellaliye sözleşmesini yapmak.
10- Emlak eşyanın satışına ve kiralanmasına yönelik seçeneklerde bulunma, taraflara satış öncesi ve sonrası için vergi işlemleri konusu hakkında bilgi verme, proje yapım aşamasında pazarlamayı kolaylaştırıcı bilgilerde bulunmalı, Toplu konut yasası ve teşvikler konusunda müşteriye bilgi verme gibi danışmanlık hizmetleri işlemlerini yapma.
11-) Tapu kadastrolarda, belediyelerde, noter ve vergi dairelerinde resmi işlemlerin görevlerini yerine getiriyor.
Emlakçı Neleri Yapamaz?
Emlak komisyoncusu, kendisine kapora parası almak konusunda verilmiş vekâletname olmaksızın kapora parası alma yetkisi bulunmamaktadır.