Muğlu, 2018 yılı raporlarına göre Türkiye’de ekili buğday alanları azalıyor. 2000 yılında 92 milyon dekar alanda buğday Ekim’i yapılırken 2017 yılında bu rakam 77 milyon dekara indi.
Türkiye’de dekar başına buğday veriminin yıllar itibariyle yükselme kaydetmesine rağmen ortalamanın dünya veriminin altında olduğunu, 2018 yılında Ekim alanlarının daralması, girdi maliyetlerinin yükselmesi, verilen teşvikler, doğal afetler, buğday hastalıkları, verim ve kalite düşüklüğüne sebep olduğunu belirtti.
Ekili buğday alanlarının azaldığını doğrulayan Başkan Muğlu, şu değerlendirmede bulundu;
“Son yıllarda buğdaydan kazanamayan Çiftçilerimiz, bu ürünü ekmekten vazgeçerek Mısır gibi alternatif ürünlere yöneliyor. Buna paralel şekilde de buğdayda rekoltesinde ve kalitesinde düşmeler oluyor. Buğday Ekim alanlarının artırılmasının yolu, çiftçinin buğdaydan hak ettiği kazancı sağlaması için önlemler alınmasından geçer. Çiftçilerimizi ancak bu şekilde yeniden buğday Ekimine yönlendirebiliriz.” Dedi.
“KAZANAMAYAN ÇİFTÇİ, BUĞDAY EKİMİNİ BIRAKIYOR”
“KAZANAMAYAN ÇİFTÇİ, BUĞDAY EKİMİNİ BIRAKIYOR”
Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber
Ekonomi
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu “Kazanamayan Çiftci , buğday Ekim’ini bırakıyor”
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!