e-karaman haber - İşyeri açmak kendi işinin patronu olmak hemen hemen bütün ücretli çalışanların hayalidir. Ya da küçük ölçekte işyeri olup ta işini büyütmek isteyenler. Aslında bu bir hayal değil. KOSGEB yani küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme idaresi tamda bu hayalleri gerçekleştirmek için kurulmuştur. Peki, KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır
KOSGEB Ne Kadar Kredi Verebiliyor?
Kurumun belirlediği şartları yerine getirenler, Hibe Kredi yani geri iadesiz 50,000 TL ve faizsiz uzun vadede geri ödeme olanağı sunulan 100,000 TL tutarında kredileri kullanabiliyorlar.
Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar Nedir?
50,000 TL’lik hibe krediye başvuru yapabilmek için ilk önce İŞKUR ve KOSGEB tarafından ortak yürütülen Uygulamalı Girişimcilik Eğitim kurslarına katılıp başarı sertifikasını almak gerekiyor. Bu kurslar Türkiye genelinde hemen her ilçede kurumların belirlediği tarihlerde KOSGEB tarafından ücretsiz olarak yapılır.
Minimum otuz iki saat süren derslerde KOSGEB’in belirlediği ve desteklediği bazı kurum ve kuruluşlarda genel ve açık olarak kursiyerlere yönelik verilen girişimcilik programları uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Amaç katılımcıların başarı grafiğini ortaya çıkararak nasıl tek başlarına yönetici olunur, gelecekte kuracakları işletmeyle ilgili iş akışı piyasa zorlukları ve iş hayatında tecrübe ve zorluklarla baş edebilme konularında fikir vermektir.
Kredi Desteğinden Nasıl Yararlanılır?
Kursu başarı ile bitiren kursiyer KOSGEB’in yeni girişimci desteği programına yapacağı iş dalını ve kuracağı işletmeyi tanıtan bir dilekçeyle başvurur. Başvurusu değerlendirilip kabul gören girişimcilerde aranan şartlar şöyle sıralanabilir. Başvuru sahibinin bildirdiği faaliyet alanında son bir yıl süresince kendine ait bir işletmesi olmaması ve şirket bazında faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşa %50’den fazla ortaklığının bulunmaması gerekir. Kuracağı işyeri Türk Ticaret Kanununda açıklanan şartlarda olması gerekir. Destek boyunca girişimcinin herhangi bir kurumda SGK şartlarına tabi çalışan olmaması gerekir.