MISIR’DA VERİMİ ARTIRAN MAYALAMA SEZONU BAŞLADI
Her evde bulunan yaş ve kuru maya şeklinde fiyatı çok cazip olan mayalar tarımsal üretime de katkı sağlıyor.
Tarımsal üretim açısından giderek merak konusu haline gelen maya ile tarla ürünlerini sulama sistemi devam ediyor.
Son yıllarda mısır üretimine ağırlık veren Karamanlı çiftçi, mısırda alternatif destek sunan damlama maya sulama sistemini şimdilerde başlayan mısır ve pancar üretimi için de denemeyi hızlandırdı.
MAYA İLE ENTEGRE SULAMA
İlde örnek bir mısır tarlasında uygulamaya konulan ve üreticinin dikkatini çekmeyi başaran mayalama sistemi ile mısır tarlalarında verim yükselirken, aynı yöntem şeker pancarı ekiminde de etkili oluyor.
REKOLTEYİ ARTIRIYOR
Her evde bulunan yaş ve kuru maya şeklinde fiyatı çok cazip olan mayalar tarımsal üretime de katkı sağlıyor.
Bu konuda üreticilere tavsiyelerini sürdüren Süreyya Kayalık, 8 paket mayanın 1 dönüm mısır tarlasına sulama halinde entegre edildiğinde üretimin yüzde 30 arttığına dikkat çekerek pancar üretimin de verimin aynı yöntemde geçerli olduğunu ifade etti.
Böylece maya ile üretim modeli, gerek mısır ve pancar üretiminde verimi yükselttiği gibi rekoltesinde de doğrudan artış sağlanıyor. Kayalık, çiftçilere pancar sezonunda sulama ile birlikte maya kullanımını öneriyor.
Karaman’da örnek bir mısır tarlasında da uygulamaya konulan mayalama sistemi ile mısır tarlasında verimin yükseldiği gözlenirken, aynı yöntemin pancar ekiminde de etkili oluyor.
Yine hayvanlara yönelik yemlerine ilave edilen maya ile et ve süt üretimin de de verim ve kalitenin arttığına dikkat çeken Süreyya Kayalık, “8 paket maya 1 dönüm mısır tarlasına entegre edildiğinde üretim yüzde 30 artıyor. Pancar içinde aynı yöntem geçerli. Hayvan yetiştiren besicilerde yemlerine maya ilave ettiğinde et ve süt üretimi de artıyor. Amacımız sadece hizmet etmek, çiftçilerimize de alternatif yöntemler sunmak. Mayanın mucizesi aslında anlatmakla bitmez.”dedi.