Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile koordineli olarak yürütülmekte olan Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi, 22 milyon Avroluk bütçesi ile Karaman ve Konya'nın dağlık bölgelerinde yer alan ilçeler ve köylerinde uygulanacaktır.
Değer zinciri geliştirme, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek kırsal yoksulluğu azaltmayı amaçlayan projenin hedef kitlesini; dağ köylerinde yaşayan, küçük ölçekli tarımsal üretim faaliyetleri ile kırsal göçe direnen, maddi olanakları sınırlı kadın ve erkek çiftçiler oluşturmaktadır. 2023 yılına kadar uygulanacak olan proje ile Karaman Merkez İlçede proje sahasında bulunan 54 köyde ve Başyayla, Sarıveliler, Ermenek ilçelerimiz ile köylerinde yaşayan halkın refahının yükseltilmesi amaçlanmıştır. Proje kapsamında 2018 yılında, bireysel yatırımlara % 70, çiftçi grupları için % 80 oranında destekleme yapılacak olup, bu kapsamda 2. Hibe Programı Çağrısı İlanı aşağıda yayınlanmıştır:
Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında, 2018 yılı için 2. Hibe çağrı dönemi başlamıştır. Bu çağrı ile gelir düzeyi düşük, küçük ve parçalı tarım alanlarında üretim yapan çiftçilerimizin desteklenerek gelir düzeylerinin artırılması ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
Proje bölgesinde yer alan çiftçilerimize verilecek hibelerle Mevcut Bağların Rehabilitasyonu, Çiftlik içi Kurutma Ekipmanları ve depo tadilatı ile Geomembran Havuzlar kurdurulacaktır.
Hibe Yatırım Konuları:
1. Mevcut Bağların Rehabilitasyonu: 1-15 dekar arası bağlarda (İhatası olması durumunda) sulama sistemi ve telli terbiye sistemi, 3-15 dekar arası bağlarda ise (ihata sistemi mecburi) olmak üzere sulama sistemi ve telli terbiye sistemi kurulumu
2. Çiftlik içi Kurutma Ekipmanları ve depo tadilatı: Derin Dondurucu, Şofben, Kurutma Sehpaları, Tel Dolap, Raf malzemeleri ile 8-12 m2 arasındaki depo tadilatını kapsamaktadır
3. Geomembran Havuz Kurulumu: 100 m³ Hacimli, İhata ile Çevrili tarımsal sulama havuzları
Uygulama Bölgesi:
Mevcut Bağların Rehabilitasyonu: Ermenek ve Karaman Merkez İlçe Proje Sahasındaki köyler
Çiftlik içi Kurutma Araç ve Ekipmanları: Karaman Merkez İlçe Proje Sahası Köyleri
Geomembran Havuz Kurulumu: Tüm Proje Sahası (Merkez İlçe Proje Köyleri, Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla İlçelerinin tamamı)
Sayı:47
Hibe Oranı:
• Bireysel başvurularda %70 oranında (KDV hariç) destekleme yapılacaktır.
• Çiftçi Grubu başvurularında %80 oranında (KDV hariç) destekleme yapılacaktır.
Başvurularda aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.
Başvuru Süresi:
26 Haziran 2018 – 27 Temmuz 2018 arasındadır.
Son Başvuru Tarihi:
27 Temmuz 2018 günü saat 16:00’ya kadardır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
Başvuru Yerleri:
Başvurular Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ve Başyayla, Ermenek, Sarıveliler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine yapılacaktır.
Hibelere Kimler Başvuru Yapabilir?
Proje Uygulama Bölgesinde başvuru tarihinden itibaren geriye dönük en az 6 (altı) ay süre ile ikamet eden ve çiftçilik yapan gerçek kişiler (2018 ÇKS kaydı aranacaktır);
• Bireysel olarak,
• Grup olarak; aynı mahalle/köy ve belde içerisinde ikamet eden kişiler veya farklı mahalle/köy ve beldelerde ikamet etmelerine rağmen arazisi birbirine komşu olan kişiler, en az 5 (beş) kişi olmak kaydıyla, bu hibe çağrısındaki konuyla ilgili birlikte hareket edeceklerine dair taahhütname imzalayıp “Çiftçi Grubu” olarak başvuru yapılabilir.
Başvuruda İstenecek Belgeler:
• Tarımsal Üretim ve Sulama Projeleri Başvuru Formu (İl/İlçe Müdürlüğünden)
• Yatırım yapılması planlanan arazi; başvuru sahibine ait ise tapusu fotokopisi ile birlikte, değil ise bağ kurulumu için 20 (yirmi) yıllık, havuz kurulumu için 10 (on) yıllık muvafakatname veya kira sözleşmesi istenecektir.
• 2018 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Belgesi (İl/İlçe Müdürlüğünden)
• Hayvan Bilgi Sistemi (HBS) kaydı dökümü veya HBS kaydı olmadığına dair belge (İl/İlçe Müdürlüğünden)
• Aslı görülmek kaydıyla nüfus cüzdanı fotokopisi
• Başvuru sahibi herhangi bir çiftçi örgütüne kayıtlı ise belgesi (Kooperatif, Birlik vb.)
• İkamet ve aynı Hanede Yaşayan Bireyler Beyan Formu (Muhtar onaylı) (Eğer başvuru sahibi ile aynı hanede ikamet eden en az %80 engelli birey varsa, engellik durumunu gösteren rapor eklenmelidir. Beyan formu başvuru aşamasında muhtar tarafından imzalanacak olup, sözleşme aşamasında Nüfus Müdürlüğünden alacağı Adres Bilgileri Raporunu sunması zorunludur.
• Çiftçi Grubu Taahhütnamesi ve ekleri (Çiftçi Grubu olarak başvuru yapacaklar için)
Sayı:47
Başvurunuzu Nasıl Yapabilirsiniz?
1. Proje uygulama bölgesinde ikamet ediyorsanız size en yakın İl/İlçe Müdürlüğüne giderek yatırım yapmak istediğiniz alanla (bağ tadilatı, geomembran havuz, çiftlik içi kurutma araç ve ekipmanları) ilgili olarak formları doldurup başvurunuzu yapınız.
2. Başvuru dosyası en yakın İl/İlçe Müdürlüklerine şahsen teslim ediniz. İnternet veya posta yoluyla yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
3. Başvuru formunu doldururken, “Proje Bütçesi” bölümü dikkatlice hazırlanmalıdır. Tutarlar KDV hariç yazılmalıdır. Maliyet kalemleri piyasa şartlarına uygun olmalıdır.
4. Başvuru formunda ve eklerindeki bilgilerden başvuru sahibinin sorumlu olduğunu unutmayınız! Başvuru yapan çiftçi hibeye hak kazansa dahi başvuru dosyasında bulunan belge veya bilgilerin gerçeğe aykırı olduğu tespit edilmesi halinde başvurusu geçersiz sayılacaktır.
Ayrıntılı Bilgi ve Başvuru:
Ayrıntılı bilgi almak için uygulama bölgesinde bulunan İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek şahsen ya da telefonla ilgili kişilerden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca size yol göstermesi için hazırlanan Hibe Çağrı Kılavuzlarından yararlanabilirsiniz. Bu kılavuzlar her bir yatırım konusu için ayrı ayrı hazırlanmış olup, gereken tüm detayları içermektedir.
Hibe Çağrı Kılavuzlarının birer suretleri belediyeler ve mahallenizin/köyünüzün muhtarlığına gönderilmiştir, başvuru şartlarını öğrenmek ve ön bilgi almak için inceleyebilirsiniz.
Yukarıda belirtilen Hibe Çağrı Kılavuzlarını, Başvuru Formunu, Teknik ve İdari Şartnameleri ve bu belgelerin eklerini yukarıda belirtilen İl/İlçe Müdürlüklerinden alabilir veya Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün web sitesinden indirebilirsiniz. (//karaman.tarim.gov.tr) adresinde duyurular kısmında mevcuttur.
İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin İrtibat Telefon Numaraları:
Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
İl Proje Yönetim Birimi (338) 213 16 53 (dahili 223)
Çiftçi Destek Ekipleri (338) 213 16 53 (dahili 219-220-216)
Başyayla İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (338) 351 61 50
Ermenek İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (338) 716 26 00
Sarıveliler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü (338) 441 22 87
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 27.06.2018