Karaman - Kalkınma Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında “KOP Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı” ve “KOP Okuyor Projesi” kapsamında gerçekleştirilecek olan projeler için protokol imza töreni yapıldı.
Valilikte düzenlenen protokol imza törenine Vali Süleyman Tapsız, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP idaresi yetkilileri, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Orhan Özçalık ve şube müdürleri katıldı.
İlimize ve ülkemize hayırlı olması dilekleriyle Vali Tapsız ve KOP İdaresi Başkanı Bostancı tarafından imzalar atılırken iki projenin ilimize toplam maliyetinin 1 buçuk milyon TL. olarak gerçekleştiği ifade edildi.
“KOP Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı” projesi ile sosyo – ekonomik dezavantajları avantaja dönüştüren, güçlü üretim kapasitesiyle dünya standartlarında etkin üretim yapan, bununla birlikte istihdamı oranı yüksek, geliri ülke ortalamasının üzerinde rekabet ve örgütlenme gücü gelişmiş, pazarlama ağları geniş, refah seviyesi yüksek, fiziki alt yapısı sağlam, kentsel alanlarla bütünleşik bir kırsal oluşturulması hedefleniyor.
“Divle Obruk peynir dünyaya açılacak”
İmzalanan protokole göre tarımsal alanda belirlenen 3 proje için toplam 1 milyon 240 bin TL. kaynak ayrılırken Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğünün öncülüğünde sürdürülecek olan çalışmada; Sarıveliler ilçesindeki çiftçilerin birim alandan daha yüksek verim elde etmesi ve alternatif geçim kaynağı kazanmaları için modern seranın yaygınlaştırılmasına yönelik olarak “Toroslarda Yaz Seracılığı” projesi, çobanlık mesleğini cazip hale getirilmesi amacıyla mezkur çoban barınma yerlerinin zamanın şartlarına uygun hale getirilmesi ve çobanlık mesleği önündeki engelleri kaldırmak için çobanların hayatlarını kolaylaştıracak bir dizi önlemlerle desteklenecek olan “Yaylamda Daha Mutluyum” projesi ve ilimiz Ayrancı ilçesinde kurulacak olan kooperatif ile günlük 10 ton kapasiteli mandıra ile dünyaca ünlü Divle obruk peynirinin markalaşması ve belli bir standarda kavuşturularak çiftçilerin üretim ve pazarlamalarını yapmasını sağlayacak olan “Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkınıyor” projeleri hayat bulacak.
“Karaman’dan 9 proje değerlendirmeler sonucunda mali destek almaya hak kazandı”
Karaman için bir diğer önemli proje ise “Karaman, KOP Okuyor” projesi öğrencilerin ve vatandaşların okuma alışkanlığının artırılması ve okuma kültürünün sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Karaman ve bölge illerde uygulamaya konulacak proje ile milli ve manevi değerlerine bağlı, vatanını ve milletini seven bir neslin yetiştirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında Karaman’dan 9 proje değerlendirmeler sonucunda mali destek almaya hak kazanırken projelerin toplam maliyetinin 360 bin TL olarak gerçekleştiği ifade edildi.
KOP Bölgesinde faaliyet gösteren üniversiteler, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşlarının projelerini sunduğu mali destek programına 6 ilden 683 proje başvurusu yapılmış, Değerlendirme Kurulu tarafından incelemeye tabi tutulan 683 projeden 75’i başarılı bulunarak mali destek almaya hak kazanmıştır. 9 projenin başarılı bulunduğu ilimizden mali destek almaya hak kazanan projeler ise şunlar:
Ayrancı Çok Programlı Anadolu Lisesinin “Kırsalda Neden Kütüphane Olmasın”, Ermenek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün “Taşelinden Zirveler” Güneyyurt Ortaokulunun “Zengin Kütüphanede Zengin Beyinler”, Kâzımkarabekir Çok Programlı Anadolu Lisesinin “Daha Gelişmiş Bir Kâzımkarabekir İçin Okuyalım”, Karaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin “Türkçe’nin Başkenti Okuyor”, Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Okuyorum E-Kaydediyorum”, Ayrancı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin “Kumbaram, Kitap Olsun”, Siyahser Ortaokulunun “Oku ki Geliş, Anla ki Değiş”, Temizel Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin “Ne İstersem Onu Okuyorum”
Protokolün imzalanmasının ardından Vali Tapsız, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Orhan Özçalık’tan projelerin içeriği ve uygulanmasına yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili olarak bilgiler aldı.
İmzalanan protokolün ilimize ve ülkemize hayırlı olması dileklerinde bulunan Vali Tapsız, projeye desteklerinden dolayı Kalkınma Bakanlığı ve KOP idaresi başkanı İhsan Bostancı’ya teşekkür etti.
“Karaman Okuyor projesini çok iyi uygulayacağız”
Kalkınma Bakanlığının katkılarıyla hayata geçirilen ve farklı iki alanda toplamda 12 proje hakkında mali destek alan ilimiz için projelerin Karaman için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Vali Tapsız, ilgili kurumlardan destek alan projelerin uygulanması yönünde gereken önemi vermelerini istedi. Konuşmasında “Karaman okuyor” projesinin ilimiz için çok önemli bir proje olduğuna değinen Vali Tapsız, eğitimcilerden konuya gereken hassasiyeti ve önemi vermelerini isterken projeyle ilgili yapılacak çalışmaların da aynı titizlik ve duyarlılıkla yürütülmesini istedi. Toplum olarak okuma konusunda sıkıntılarımız olduğunu söyleyen Vali Tapsız; “Okuma alışkanlığımız yok. Okumuyoruz. Okuma alışkanlığını kazanmamız ve kazandırmamız lazım. Bun için öncelikle kendimiz okuyacağız. Sonra öğrencilerimizin okuma alışkanlığı kazanmalarına yönelik çalışmalar yapacağız. Bu projeyi çok iyi uygulamamız lazım. Projeye gereken önemi vererek ve işin ciddiyetinin farkına vararak projeyi amacına uygun bir şekilde sonuçlandırmamız lazım”. dedi.
Tarımsal projelere yönelik değerlendirmelerde de bulunan Vali Tapsız, ilimizin geniş bir potansiyele sahip olduğunu dile getirerek, ilimizde uygulanacak olan 3 adet proje için 1 milyon 200 bin TL. tutarında proje desteği aldıklarını belirterek bunun avantajlarını iyi kullanmaları gerektiğini söyledi.
ali kocabaş 8 Yıl Önce
köyüm için iki kelime yazdırmadınız yazık yazık ,ada köylü ali kocabaş , 0538 488 56 09 saygılarımkla ,,,