e-karaman.com - Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin en büyük deniz sınırını paylaştığı denizi karadenizdir. Karadeniz birçok balık türüne ev sahipliği yapıp Türkiye için balıkçılık açısından büyük bir öneme sahiptir. Karadenizde Yaşayan Başlıca Balık Türleri aşağıdakilerdir:
Hamsi:
Sivri baş yapısı ve fiziksel yapısı sebebiyle Karadeniz halkıyla özdeştirilen bu balığın yaşam alanları Karadeniz ve Marmara denizinde bulunmaktadır. Geceleri yüzeyde gündüzleri ise 30-40 metre derinlikte yaşayan bu balık türü 18cm'e kadar büyür ve sürüler halinde gezer. Ömürleri 4 yıl olmak ile birlikte ortalama 40.000 yumurta bırakır ve bunların çoğu diğer balıklara yem olur.
Kalkan:
Neredeyse tamamen yuvarlak olup gözleri vücudunun sol tarafında bulunur. Denizin dibindeki küçük canlılar ile beslenmeyi tercih eden bu balık türü pulsuz ve tüketicilerin hoşuna gitmesi sebebiyle ekonomik açıdan yassı balık türlerinin en kıymetlisi denilebilir. Ortalama boyu 50 ile 70cm'dir.
Palamut:
Boyutuna göre farklı isimler alan bu balık türü Karatenizin ılık ve sıcak kıyı şeridinde yaşar. Keskin ve büyük dişlerle kaplı olan bir ağız yapısına sahiptir. Boyutları 16 cm'den 65 cm’ye kadar çıkmaktadır.
Lüfer:
Ortalama ağırlığı 11,5kg uzunluğu ise 110cm olan bu balık türü küçükten büyüğe doğru isim değiştirmektedir. Balığın diğer önemli özelliği ise saldırgan bir kişiliğe sahip olup büyük balıkları iri dişleri ve güçlü çeneleri ile avlayabilmesidir. Bu balık türü sürü halinde gezmektedir ve genellikle kayalık çevrelerine yumurtlamaktadır.
Tekir:
Kırmızımsı rengi dolayısıyla diğer balıklardan rahatlıkla ayırt edilen ve lezzeti dolayısıyla da barbunyadan ayrılan Tekir ortalama 15-25cm uzunluğunda olup
50-75gram'dır.
Kolyoz:
Türkiye’nin bütün denizlerinde görülen bu balık türü ortalama 15-25cm uzunluğundadır. Görüntüsü sebebiyle füzeye benzetilen bu balık türünün yetişkinlerinin beyni görülmektedir. Uskumru balık cinsi ile çok karıştırılmaktadır.
Çaça:
Yağ oranı yüksek ve vitamin açısından zengin bir balık türüdür. Farklı bölgelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Yapısı dolayısıyla mutfağın hemen hemen her kesiminde kullanılabilinir.(tuzlama, kızartma, fırınlama, salamura, ızgara, konserve)
İstavrit:
Bazı balıkların yavrularıyla yaşamlarını devam ettiren bu balık türü Mayıs-Haziran aylarında sürü halinde ürerler. Lezzetli ve faydalı bir balık türü olmasıyla Karadeniz sularında çokça avlanılmaktadır. Ve birçok hastalığa da iyi geldiği söylenilmektedir.