Türkiye’nin iç Anadolu bölgesinde yer alan Karaman içinde önemli tarihi ve kültürel değerler barındıran bir şehir ve sanat merkezidir. MÖ 8000li yıllarda bir yerleşim yeri haline gelen bu şehir önemli yer altı mağaraları ve yer altı şehirleriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca farklı inanç merkezlerine de sahiptir. Şehrin nüfusu 2014 yılında yapılan son sayıma göre tam olarak 181.383 tür. Bunun 148.362 si kentte 33.021 ise kırsalda yaşamaktadır.
Kente 1989 senesinde iç Anadolu’nun gelişmesi maksadıyla Konya’dan kopartılarak il statüsü verilmiştir. Şehrin genelinde Akdeniz iklimi görülür. Bu nedenle şehirde bitki çeşitliliği oldukça fazladır. Şehrin güneyinde mersin kuzeyinde Konya güneybatısında ise Antalya bulunmaktadır. Karaman’ın toplamda 6 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Ermenek, kazım Karabekir, Başyayla, ayrancı, Sarıevler ve kendisiyle aynı adı taşıyan karamandır.
ULAŞIM
Şehrin terminali şehre hemen hemen 3 km uzaklıktadır. Çokta büyük olmayan bu terminalde şehirlerarası yolculuk yapan otobüsler ve şehir içi ulaşımı sağlayan taksi, dolmuş gibi araçlar bulunmaktadır. İçinde demir yolu geçen bu şehirde kent merkezine yaklaşık olarak 1 km uzaklıkta olan bir tren garı bulunmaktadır. Bu şehrin tren hattı Adana Konya güzergâhı üzerindeydi, fakat yapım çalışmaları sona eren Ankara-Konya hızlı tren hattıyla bu güzergâh değişmiştir.
TARİHİ YERLER
İçinde birçok tarihi yer barındıran Karaman kaleleri, camileri ve medreseleriyle dikkat çekmektedir. Bu şehir Aktekke (Valide Sultan Camii), Emir Musa Medresesi, Alaaddin Bey Kümbeti, Karaman kalesi, Arapzade Cami, Ebu Fetih Cami, Dikbasan Kalesi, Yunus Emre Cami ve Tekkesi gibi birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır.
ERMENEK MADEN KAZASI
Karaman 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasıyla Türkiye’nin gündemine oturmuştur. Maden kazası olarak nitelendirilen bu olay Ermenek ilçesinin Pamuklu köyünde meydana gelmiştir. Kazada madende su baskını sonucu mahsur kalan 18 işçi hayatını kaybetmiştir. Kaza madenin bir bölümünde biriken suyun taşmasıyla öğle saatlerindeki değişim vardiyası sırasında meydana gelmiştir.
Maden içerisinde bulunan 8 işçi kurtulmayı başarırken 18 işçide hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden işçilerden ikisinin cesedi 10 gün sonra diğer 6 sının cesedi ise 22 gün sonra bulunmuştur. Kazanın ocak işletmesinin sahiplerinin yeteri kadar önlem almaması sonucu meydana gelmiş olduğu öne sürülmektedir. Maden işletmesi sahibi iki kişi tutuklanmıştır.