e-karaman - Şahmeran efsanesi nedir? İnsanlar yüzyıllardır anlata durur Şahmeranın efsanesini. Bundan çok uzun zaman önce Tarsus yakınlarında yaşayan Şahmeran yılanların başına olan yarısı güzel bir kadın yarısı da yılan olan bir canlıdır. Birgün Cemşab isimli bir genci arkadaşları kuyunun birinde yalnız bırakırlar. Cemşab kuyudan çıkmaya çalışırken yolu Şahmeranla kesişir. Şahmeran Cemşabı çok sever ve tıpla ilgili olabilecek tüm bilgileri ona anlatır. Cemşab tıp bilimi ile ilgili her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrenir.
Bazı büyüklerin anlattıklarına göre Cemşab isimli genç Lokman Hekimin bizzat kendisidir. Günler sonra Cemşab Şahmeranın yanından ayrılmak ister ve ayrılır. Ancak yerini kimselere söylemeyeceğine dair Şahmerana söz verir. Gel zaman git zaman o zamanın padişahı hastalanır ve hastalığının tek ilacı da Şahmeranın etini yemesidir. Vezir her yerde Şahmeranı arar. Şahmeranı bulabilmek için herkesi hamama çağırır ve gizlice insanların vücuduna bakar. Hiç tanımadığı halde Cemşabı da hamama çağırmıştır. Cemşap hamamda soyunduğu esnada Cemşabın vücudundaki pulları görür.
Şahmeranı gören insanlarda olan bu pullar yüzünden vezir Cemşaba işkence eder ve zorla öğrenir yerini. Yakalanan Şahmeran Cemşabın çok üzgün olduğunu görür ve isteyerek onu ele vermediğini anlar. Ölmeden önce Cemşabı görmek isteyen Şahmeran ona bazı şeyler söyler. Öldükten sonra etini padişaha yedirmesini suyunu da vezire içirmesini söyler. Cemşab tamam der. Şahmeranı öldürürler ve Cemşap suyunu vezire içirir oracıkta ölür, etini de padişaha yedirir hemen padişah iyileşir.
Şahmeran efsanesi nedir? Şahmeranın öldüğünü günümüzde hala bilmeyen yılanların bir gün onun öldüğünü öğrenip şehri talan edip herkesi öldüreceklerine inanılır. Ancak Şahmeran iyilik ve doğruluk anlamında birçok şey ifade ettiği için ölmeden bir takım şeyler yaparak öldüğünü tüm yılanlardan gizlemiştir. Bugün bile hala yılanlar efsaneye göre Şahmeranın öldüğünü bilmemektedir. Bazı yaşlı insanlar bile efsaneye göre Şahmeranın yaşadığını düşünmektedir. Şahmeran hikâyesi iyilik yapanın iyilik bulacağı kötülük yapanın da kötülük bulacağı konusunda ders veren güzel bir efsanedir. Hatta yörede birçok yerde Şahmeran ve yılanlarını tasvir eden tablolar asılıdır.