Yaşamımız boyunca belirli bir dönemde çoğumuz bel ağrılarıyla karşı karşıya kalmışızdır. Hareket ederken zorlanmaya, oturup kalktığımızda zorlanmamıza ve genellikle bayanların gündelik olarak yaptığı ev işlerinde zorlanmalarına neden olan oldukça can sıkıcı ağrıların belirtisi bel fıtığı olarak tanımlanmaktadır.
Bel fıtığı, zaman zaman şiddetli ağrılarla kendini gösterir bazen de aralıklı olarak beliren bel ağrılarıyla kendini göstermektedir. Bel fıtığı ani olarak gerçekleşen kazalarda, yaralanmalarda bel bölgesinde zedelenmelere bağlı olarak gelişim gösteren omurilik zedelenmesidir. Oluşan bel fıtığı normal olarak omurga yaşlanmasıyla da kendini belirtmektedir. Bel fıtığı nedir hususunda vermiş olduğumuz bilgilerin yanı sıra bel fıtığının nedenlerinden de bahsetmek istiyorum.
Bel Fıtığı Nedenleri
Bel Fıtığı Nedir ve kimlerde görülür. Bel fıtığında genellikle 30 ile 50 yaş grubunda olan erkeklerde görülme olasılığı daha fazladır. Kişiler hayatlarını devam ettirebilmek için yapmış olduğu iş yükünün fazla olmasından dolayı yani kişilerin ağır işlerde çalışmasından dolayı ağır kaldırma, yükün bacaklarla bele orantılı yüklenmesi yerine sadece bele yüklenmesi bel fıtığı oluşumuna neden olan faktörlerdendir.
Bu oluşumu engellemek için yerden herhangi bir yük almaya kalkıştığınızda bacaklardan destek almak en doğru olanıdır. Yük kaldırmanın yanı sıra genellikle kişilerin dikkatsizlik sonucunda yaralanmasında örneğin, merdivenden yuvarlanma sonucunda omurganın hasar görmesi ve tahrip olması sonucunda omurgaya aşırı derecede yük uygulanır ve bunun sonucunda bel bölgesinde bulunan disklerin hasar görmesiyle bel fıtığı oluşması kaçınılmazdır.
Fazla kilolu olan kişilerin bel fıtığına yakalanma riski daha fazladır. Aşırı derecede olan kilolar bel bölgesinde bulunan disklere aşırı derecede yük bindireceğinden bu oluşum önlenemez bir hal alacaktır. Çoğu zaman yapılan fiziksel hareketler yanlış yapılmasından dolayı omurganın hasar görmesiyle oluşum gösterir. Genellikle sporcuların yaptıkları fiziksel hareketlerde bel bölgesine aşırı derecede yüklenme olur.
Bel bölgesine yüklenildiği zaman omurganın zarar görmesinin sonucunda bel fıtığı faktörü gelişir. Ani olarak yapılan hareketlerde bel fıtığı oluşumuna neden olmaktadır. Kişilerin bir anda belin ve bacakların desteklemediği bir hareketi yapması sonucunda bu rahatsızlık yüz gösterecektir.