Muhabirimizin edindiği bilgiye göre, Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar’ın ameliyat ettiği bu hasta ise sadece Türkiye’de değil, aslında dünyada da bir ilk. Organlarının ters olduğunu iş hayatına ilk başladığı yıllarda öğrendiğini belirten Mustafa Kudu “Şirketteki doktorun rutin kontrolü sırasında kalbimin ters tarafta olduğunu öğrendim. Kalbimin sağda olduğunu, hatta film çektirmem gerektiğini, başka bir organımın da ters olup olmadığına baktırmamı önerdi. Geçenlerde safra kesesi sorunuyla doktora başvurduğumda ise sadece kalbimin değil, tüm organlarımın ters tarafta olduğunu öğrendim. Robotik cerrahi ile safra kesesi ameliyatı oldum.Ameliyatım başarılı geçti ve ameliyat olduktan bir gün sonra taburcu oldum” dedi.
Günlük hayatında hiçbir sağlık sorununun olmadığını belirten Mustafa Kudu “Ben spor yapan, amatör futbol oynayan, çok hareketli bir insanım. Organlarımın ters olduğunu öğrendiğimde ise hiçbir şey hissetmedim. Yalnızca bir rahatsızlığım dolayısıyla doktora gittiğimde organlarımın ters olduğunu belirtmem gerekiyor ki doktorun teşhis koyması daha kolay olsun.Safra kesesinde taş olması da çok ağrılı ve sancılı bir şey. İnsanın bu ağrılara nerede yakalanacağı da belli olmuyor. Ameliyat olmam gerektiği söylendiğinde Anadolu Sağlık Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar’a gelmeye karar verdim. Hocamla görüştüğümüzde o da taşın alınması gerektiğini söyledi. Ameliyatın laparoskopik değil de robotik olmasının daha efektif olacağından bahsetti. Tabii endişelerim vardı, hatta ‘Hocam robot koordinatları şaşırırmasın?’ diye de takıldım, Hocam da bunun mümkün olmayacağını belirtti. Çok rahat bir şekilde ameliyat oldum” dedi.
Tüm organlar ayna görüntüsü gibi ters
Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalartoplumda kalp ya da başka bir organın ters tarafta olabileceğinin görüldüğünü ancak Mustafa Kudu’nun tüm organlarının ayna gibi ters olduğunu belirtti. Prof. Dr. Fatih Ağalar “Hastanın kalbi sağda, dalak sağ tarafta, karaciğer sol tarafta, midenin bir kısmı sağ tarafta, sağ taraftaki kalın bağırsak sol tarafta, soldaki sağ tarafta, apendiks yine ters tarafta. Tüm organları ayna görüntüsü halinde. Kimi hastalarda sadece kalp sol tarafta olabiliyor. Bu hastaların bu özel durumlarını doktora gittiklerinde söylemeleri gerekiyor. Söylemezlerse tanı koymak zor olabilir. Bunun dışında bu hastaların herhangi bir hastadan farkları, ya da sağlık sorunları yok” dedi.
Tek delikten robotla safra kesesi ameliyatı olan dünyadaki ilk vaka
Organları ters tarafta olan hastalarda laparoskopik ameliyat yaparken zorluk çıkabildiğini çünkü ayna görüntüsü olduğu için ters elin kullanılması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Ağalar ”Organların ters olması alışılmış bir durum değil, dolaysıyla bu hastaları ameliyat etmenin zorlukları var. Adeta aynaya bakarak yazı yazmak gibi. Bu hastamızın safrasında taş vardı. Organları ters olan, dünyada yaklaşık 40 hasta klasik laparoskopik yöntemle safra kesesi taşı ameliyatı olmuş. Bu ameliyatlar başarılı olmuş ancak bu durum cerrah üzerinde ciddi stres kaynağı.Biz burada bu ameliyatı daha sağlıklı olması açısından robotik cerrahi ile tek delikten gerçekleştirdik. Robotun avantajından yararlanarak tek delikten safra kesesi ameliyatı yaptık. Dolayısıyla bu koordinasyon kaybını, robotun üstün teknolojisi sayesinde hiç yaşamadık ve çok rahat bir ameliyat oldu. Bu ameliyatı bu tarz bir hastada tek delikten gerçekleştirerek dünyada bir ilki de gerçekleştirdik” dedi.
Robotik cerrahi ameliyatları sonrası hasta kısa sürede taburcu oluyor
Robotik cerrahinin hem hasta hem de cerrah açısından pek çok avantajı var. Özellikle de aynaya bakar gibi ameliyat edilmesi gereken organları ters olan bu hastalarda robot, yaptığı ayrıntılı hesaplarla organların ters olduğunu tespit edip, sağ eli sol el gibi, sol elide sağ el gibi algılayarak cerrahın işini kolaylaştırıyor ve ameliyatın başarı oranını yükseltiyor. Prof. Dr. Fatih Ağalar “Robot görüntüyü ayna gibi döndürebiliyor. Siz sağ elinizi hareket ettirdiğiniz zaman ameliyat bölgesinde robotun sol kolu hareket ediyor. Organları ters olan hastalarda robot yardımıyla ameliyatı gerçekleştirmek çok daha güvenli ve sağlıklı. Hastamız bu ameliyat sonucunda kısa sürede taburcu oldu ve ağrısı da daha az oldu” açıklamasında bulundu.