Pet şişe denilince hepimizin aklına plastik şişeler gelir. Pet şişelerden gelen birçok hastalık vardır. Ne yazık ki bu hastalıklardan bazısının tedavisi mümkün değildir. Pet şişeler aslında gıda kodeksi yönetmeliğine uyulmadan üretildiği için zararlı maddeler içermektedir. Gıda kodeksine uygun yapılmış olsa sağlık açısından hiçbir tehlike arz etmiyor olacaktır.
Pet Şişelerde Bulunan Sağlığa Zararlı Materyaller
Pet şişelerin ham maddesi petrol artıklarıdır. Petrol artıklarının içerisinde bulunan zararlı materyaller şunlardır:
- Plastifiyan (Pet şişeye esneklik ve yumuşaklık veren madde)
- Stabilizan (Pet şişeye sağlamlık veren madde)
- Homojenleştiren
- Librifiyan (Pet şişeye parlaklık ve şeffaflık veren) boya
- Katalizatör
Pet Şişelerde Gelen Hastalıklar Nelerdir
Pet şişeler sıcak su, asit ve sıvılarla temas ettiğinde çok tehlikeli ve tedavisi olmayan bir kanserojen maddesi olan BİSFENOL-A (BPA) ve DİOKSİN ortama salınır.
Dioksin
Dioksin ise bilindiği üzere kanser yapan bir maddedir. Kadınlarda pet şişedeki dioksin göğüs kanserine sebep olur. Sular donduruculara konulmadan tüketilmelidir! Dioksinin kanser hastalığına sebep olduğu Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından açıklanmıştır.
Bisfenol-A (BFA)
Vücutta yağ dokusunda depolandığı ve atılamadığı için kansere sebebiyet verir. Karaciğere hasar verir. Obezite, şeker hastalığı ve erkeklerde kısır hastalığına neden olur. Gençlerde gelişmeyi engellediği tespit edilmiştir. Damarlarda yağ biriktirdiğinden insülinin kana geçmesini yavaşlatır, bu da şeker hastaları için tehlikeli bir durumdur. Biberon yapımında da kullanıldığından bebekler için çok daha tehlikelidir. Bisfenol-A'nın pet şişelerde bulunması kalp hastalıkları riskini arttırır. Bunların dışında pet şişelerin nakliye ve ambalajlanması sırasında bakteri ve mikroplara maruz kalarak ishal, grip gibi hastalıklar yapar.
Demek ki Pet Şişeler İlerleyen Yıllarda:
1. Meme Kanseri
2. Kalp Rahatsızlığı
3. Bağışıklık Sistem Zayıflığı
4. Nörolojik Hastalıklar
5. Sindirim Sistem Hastalıklarına neden olur.
6. Plastik şişeleri değil de cam şişeleri tercih edelim.