Öncelikle ilk başvuracağınız poliklinik birimi hastanelerin dahiliye birimi olmalıdır.
Nasıl bir yol izlenir?
Dahiliye doktoruna kilo şikayetiniz olduğunu iletir iseniz kilo alımınızın sebebini belirlemek üzere sizden çeşitli tahliller isteyecektir. Yapılan tahliller neticesinde kandaki şeker düzeyine, minerallere, hormon değerlerinize bakılarak diyabet, tiroit, tansiyon vb. hastalıklarınızın olup olmadığı teşhis edilir. Bu hastalıklara sahip bireylerin kilo kontrolleri hastalıklarına uygun diyet ve ilaç tedavileriyle sağlanmaktadır. Diyabet hastası olmanız endokrin uzmanına danışmanız uygun olacaktır. Doktorunuz teşhisi sonrası sizi hastanenin diyetisyen birimine sevk edecektir. Uzman diyetisyen boy kilo değerlerinizi dikkate alarak beden kitle endeksinin hesaplanması, bel/ kalça oranınızın bulunması vb. kilo değerlendirme ölçütlerini kullanarak ulaşmanız gereken kilo hedefinizi belirler ve zayıflama yol haritanızı çıkartır. Bazı merkezlerde vücudunuzun yağ kas oranının ve dağılımının belirlendiği ölçüm cihazları ile de detaylı vücut analizi yapılabilmektedir.
Alternatif yöntemler
Bir diğer alternatif olarak ilk etapta beslenme ve diyetetik uzmanına başvurabilir, kilo alıp verme özgeçmişinizi ve yaşantınızı anlatarak kilo verme isteğinize çözüm arayabilirsiniz. Uzman diyetisyenler kan değerlerinizi ve tahlillerinizi dikkate alarak size uygun beslenme planınızı oluşturmaktadır. Alanında uzman kişilerden kişiye özel beslenme planı istemelisiniz.
Diyet planlarının yanı sıra zayıflamaya yardımcı olma amacı ile spor alternatifleri de yine doktorunuz, uzmanınız tarafından önerilebilir. Bunun içinde spor salonlarına başvurarak alanında uzman spor eğitmenleri ile iletişime geçmelisiniz. Yine diyet planınızın belirlenmesi sonucunda çağımızda sık rastlanılan, duygusal açlık sendromu olarak anılan durumda ise beslenme şeklinizin duygusal durumlarla bağdaştırılması sebebi ile diyetiniz süresince psikolog desteği almanız zayıflama sürecinde başarınızı arttırabilecek bir etkendir.