Valilik Toplantı Salonunda yapılan ve Vali Ahmet Hamdi Nayir’in başkanlık ettiği toplantıya; Sakarya Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Eskişehir Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, Bilecik Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, Büyükşehir Belediyeleri ile Belediyelerin yetkilileri, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile DSİ yöneticileri, OSB’ler ve Üniversitelerin temsilcileri ile yönetim kurulunun diğer üyeleri katıldı.
Toplantıda “Sakarya Havzası Koruma Eylem Planı” kapsamında yürütülen çalışmaların güncel durumu ve yaşanan sorunlara ilişkin heyet üyeleri bilgilendirilerek, çözüm önerileri de geliştirildi. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü yetkilileri ile DSİ Genel Müdürlüğü temsilcileri tarafından; evsel atık sularının kontrolü, endüstriyel atık su yönetimi, katı atık yönetimi, yayılı kaynak kirlilik yönetimi, su yatırımları gibi Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planı kapsamında yapılan çalışmalara dair sunumlar da yapıldı.
“SU ÖNEMLİ BİR NİMET”
Cenab-ı Hakk’ın bize nimet olarak sunduğu suyun, sahip olduğumuz değerler içerisinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Vali Nayir, “10 değişik Valiliği ve 10 değişik coğrafyayı kapsayan, uzun bir coğrafyadan geçip gelen bir su, bir havza için alınması gereken tedbirler ile önlemler olduğundan dolayı, bu seviyede, bu katılımda bir toplantıya ihtiyaç duyulmuş olması, verilen önemi de göstermektedir. 2013 yılından bu yana uygulanan bir program olan Havza Bazlı Su Yönetimlerinin 4. toplantısında sizleri ilimizde ağırlıyoruz.
“SUYU KORUMAK İÇİN GAYRET GÖSTERMELİYİZ”
Sizlerin katkılarıyla, katılımlarıyla hem gününüze hem de geleceğimize daha iyi bir kaynak, daha iyi bir imkân bırakmak üzere yapılan bu toplantılardaki gayemiz, havza içerisindeki suyu daha iyi yönetebilmek, hiç kirletmemek veya kirliliği en aza indirmek, kullanımını da en uygun ölçülerde sağlayabilmektir. Doğduğu yerdeki temizliği, denize aktığı yerdeki temizlikle eşit hale getirebilirsek, işte o zaman en güzelini başarmış oluruz. Biraz zor görünüyor olabilir, hatta dünya genelinde bize tertemiz bahşedilen bu suyu en son denize bırakırken su olmaktan çıkmış bir vaziyette de bırakabiliyoruz. Bir taraftan sanayileşirken, tarımı daha iyi noktaya götürürken, bir taraftan şehirleşmemiz daha da artarken alınması gereken tedbirler yerine getirilmediği takdirde, kirlilikle, yanlış uygulamalarla sürekli muhatap olacağız demektir.
“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALIDIR”
Bu konunun sekretaryasını düzenleyen Devlet Su İşleri Teşkilatımızın, Hem Genel Müdürlükteki hem de Bölge Müdürlüğü bünyesindeki arkadaşlarımız, yapmış oldukları sunumlarla da geçen süreç içerisinde alınan önlemleri, alınması gerekenleri de buradaki bütün katılımcıların dikkatine sunuyorlar. İnanıyorum ki arkadaşlarımız da buradaki toplantıdan sonra şehirlerine döndüklerinde bu konunun önemine ait çalışmaları mutlaka akıllarında muhafaza ederek, gittikleri yerlerde de gereğini yapmaya çalışacaklardır” dedi.
Soru-cevap şeklinde yapılan toplantının sonunda, çevreyi korumak ve paha biçilmez değerleri gelecek kuşaklara daha iyileştirilmiş bir şekilde bırakabilmek için düzenlenen toplantıya katılan herkese teşekkür eden Vali Nayir, tüm paydaşlara çalışmalarında başarılar diledi.