e karaman.com - Yelken sporunda rüzgâr enerjisini kullanmak esastır. Bu enerjiyle tekne hareket eder. Yelken için kullanılan kumaş özel bir kumaştır. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Bu özel kumaş çok sağlam ve esnek yapısıyla dikkat çekmektedir. Düz yelken yoktur. Yelken üç boyutlu hale getirilir. Yelkenin düz olmayışı tekneyi ilerletebilmek için şarttır.
Yelkenin bombeli şekli yelkenin üzerinde hava basınç farkını oluşturur. Ve bu şekilde tekne hareket etmeye başlar. Yelken, rüzgâr ile hava basınç farkını oluşturabilir. Rüzgâr yoksa tekne ilerlemeyecektir. Yelkeni rüzgâr, denizin tuzlu suyu, güneş ışınları ve çok gergin, sıkı bir şekilde bağlanması yıpratabilir. Bu durumlar Yelken Nasıl Bir Spordur sorusuna cevaptır.
Yelken Sporu Yapacak Kişiler İçin
Her yaştan insan yelken sporu yapabilir. Yelken sporunu yapacak kişinin sporu seviyor olması gerekir. Deniz, rüzgâr, akıntı ve dalga gibi unsurlara maruz kalacağı için bunları atlatmayı biliyor olması gerekir. Yoksa tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sporla ne kadar fazla ilgilenirseniz kendinizi o kadar fazla geliştirirsiniz. Yelken sporu yapmak isteyenler mücadeleci bir ruha sahip olmalıdır. Grup halindeki yarışmalarda yardımlaşmayı dayanışmayı önemseyen kişiler olmalıdırlar.
Yelken Yarışları
Yarışa karadan veya gemiden top patlatarak veya bayrakla işaret vererek başlatılır. Bu yarışın amacı önceden belirlenen rotaya sporcunun rüzgâr, dalga akıntı gibi şartlara rağmen bu durumları atlatıp kendini kanıtlayarak belirlenen rotaya ulaşmaktır.
Yelken Sporcu Lisansı
Türkiye Yelken Federasyonu tarafından sporculara lisans verilir. Bu lisans yelken sporunu yapabilme özelliğine sahip kişilere verilir. Bir sporcunun yelken yarışlarına katılabilmesi için lisans alması zorunludur.
Gezi Yelkenciliği: İstenilen zamanda tek veya daha fazla kişinin gezinti amacıyla yaptığı yelkendir.
Yarış Yelkenciliği: Birbirleri ile aynı olan birden çok teknenin kendi arasında yaptığı yarışlardır.