Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber

Android Nasıl Çalışır?

Bilim ve Teknoloji

Bu haber de android nedir ne değildir hangi platformlarda nasıl çalışır konularına değineceğiz. En basit şekilde dile getirmek gerekirse android aslında linux tabanlı bir işletim sistemidir.

Bu yazımızda android nedir ne değildir hangi platformlarda nasıl çalışır konularına değineceğiz. En basit şekilde dile getirmek gerekirse android aslında linux tabanlı bir işletim sistemidir. Google tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir işletim sistemidir. Başta cep telefonu olmak üzere tablet ten tutunda oto teyplerine kadar teknolojinin ulaştığı pek çok üründe hayatımıza girmeyi başardı ve günlük yaşantımızı bir hayli kolaylaştırdı.

Beyaz eşyalara dahi uyarlanabilen bu sistemin en büyük avantajı kolay geliştirilebilir olması ve gerektiğinde programcıların kolaylıkla kaynak bulabilmesi olarak düşünülmektedir. Ve tabi ki arkasında Google gibi bir dev şirketin olduğu da bir gerçek.

Şimdide Android Nasıl Çalışır sorusuna biraz daha derinlemesine girelim isterseniz. Android linux tabanında Java programlama dili kullanılarak yazılan ve geliştirilen bir işletim sistemidir. Uygulama uzantısı olarak (.apk) uzantısı kullanılmaktadır. Genel kullanımda son kullanıcı bu uzantıyı pek görmemektedir. Çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu uygulama deryası olan Google play den uygulamalarını indirmektedir ve market ten uygulama indirip kurarken bu uzantı ile karşılaşılmamaktadır.

Ancak tabi ki uygulama indirip kurmak market ile sınırlı değil. Markete yüklenmeyen. apk uzantılı uygulamaları da telefonumuza indirip kurarak kullanabiliriz. Ancak çoğu telefon ve tablet fabrika çıkışında bilinmeyen kaynaklı program yüklemesi kapalı olarak gelmektedir güvenlik için. Market dışı yüklemelerde bu seçeneği ayarlardan açmak gerekmektedir. Ancak yüklenen uygulamanın güvenilirliğine dikkat etmek çok önemli aksi takdirde kişisel bilgilerimizi kötü niyetli kişiler ele geçirebilmektedir.

Biraz daha teknik konulara değinmek gerekirse, bir android projesi kütüphaneler vasıtası ile geliştirilir. Bir uygulamanın bileşenlerine değinelim biraz. Uygulamalar 4 temel bileşenden meydana gelmektedir. Aktiviteler, servisler, içerik sağlayıcılar, mesaj alıcıları. Aktivite android işletim sisteminde gördüğünüz tek bir ekran anlamına gelmektedir. Menü, mesaj ekranı, ana sayfa vb. yani kullanıcının gördüğü kullandığı ara yüzdür ve. xml formatında kodlanmaktadır. Servisler arka planda çalışan bileşendir.

Örneğin arka planda çalan müzik. Servisler (service) sınıfından türetilmektedir. İçerik sağlayıcı yazılımlar arası bilgi alışverişini sağlar. Örneğin yetki verildiği takdirde gelen çağrı ve mesaj bilgilerini yani yazılan bir program erişebilir ve kullanabilir. Son olarak mesaj alıcısına değinelim. Mesaj alıcısı sistem mesajlarına işlem yapan bir bileşendir. Örneğin bataryanın düşük uyarısı resim kaydedilmesi gibi birçok bildirim mesaj alıcısı tarafından kullanıcıya bildirilmektedir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.