Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber

Bilgisayar Oyunları Çocuk Gelişimini Nasıl etkiler

Bilim ve Teknoloji

Ebeveynler, çocuklarının temel ihtiyaçları ile olduğu kadar sosyal ihtiyaçları ile de ilgilenmelidirler. Yani çocuğun sahip olduğu bilişsel seviye ve gelişimine yönelik süreçler.

Ebeveynler, çocuklarının temel ihtiyaçları ile olduğu kadar sosyal ihtiyaçları ile de ilgilenmelidirler. Yani çocuğun sahip olduğu bilişsel seviye ve gelişimine yönelik süreçler.

 Bilindiği üzere teknoloji, hemen her kesime ait bireylerin dahi uzanabildiği bir araç haline geldi. Asgari ücretle geçinen bir aile bile günümüzde akıllı telefon kullanıyor. İnsanlar yanlış ya da doğru her bilgiye, içeriklerini bilmedikleri oyun ve programlara teknoloji, akıllı telefon ve bilgisayarlar ile ulaşıyor.

Bilgisayar Oyunları Çocuk Gelişimini Nasıl etkiler sorusuna gelirsek Okul öncesi çağındaki bir çocuk, okul çağındaki bir çocuk günümüzde birçoğumuzun kullanamadığı düzeyde teknolojiyi kullanıyor. Anne ve baba zaman geçirdiğini ve mutlu olduğunu gören çocuklarını bilgisayar, telefon gibi ürünlerle ödüllendiriyor. Televizyonda gördüğümüz reklamlar, kampanyalı bilgisayar ve akıllı telefonların karne gününe denk getirilmesi buna en büyük örnek. Ancak ebeveynler bu bilgisayar ve oyunların, çocuklarının zihinsel gelişimindeki etkisini küçümsüyor ya da bilmiyorlar.

 Her Bilgisayar Oyunu Zararlı Mı?

Elbette ki değil. Eğer bir oyun öğretici nitelikteyse ve çocuk bilgisayar başında makul vakit geçiriyorsa bu zararsız görülebilir. Ödevlerinin, sorumluluklarının farkında olan bir çocuk, ebeveynin sınırlama getirdiği vakit kadarı ile yetinebilir. Tabii öncelikle oyunun özellikleri, kuralları, çocuğa ne aşılamaya çalıştığı hakkında bilgi edinilmeli. Çocuklar, yönlendirilmeye açık varlıklardır ve bu tip oyunlar, çocuğun zihinsel gelişimini önemli ölçüde etkiler.

 Zararlı Nitelikte Olan Bilgisayar Oyunlarının Özellikleri

Bir oyun çocuğa; şiddet, savaş, kötülük empoze ediyor olabilir. Özellikle erkek çocukları silahlar, gürültülü savaş ortamları olan oyunları çok severler. Ne yazık ki bu ebeveyn olarak endişelenmeniz gereken bir konudur. Gelişimini tamamlamamış bir beyine, kan akıtmanın doğal bir olgu olduğu işleniyor. Üstelik oyun olduğunu biliyor diye kendinizi avutuyorsunuz.

Bir çocuk oynadığı oyunun gerçek anlamda sanal dünyaya ait bir oyun olduğunu bilse dahi zamanla gerçek ile hayal algısı dediğimiz boyutta hâkimiyetini kaybeder. Gerçek dünya ile hayal dünyasındaki öğeleri birbirine karıştırabilir. Yıllar önce uçmayı umarak pencereden atlayarak hayatını yitiren çocuğu hepiniz biliyorsunuzdur. Şiddeti iyi ve kahramanlık sıfatları ile özdeşleştiren, insanların asıl niteliklerinden farklı özellikleri ile onları nesneleştiren oyunlar çocuğunuzun bilişsel sağlığı için uygun değildir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.