Karaman - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Bilimleri Öğrenci Topluluğu tarafından “Akkuyu Nükleer Projesi Bilgilendirme Konferansı” düzenlendi. Akkuyu Nükleer Tesisi Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyüp Lütfi Sarıcı ve Uzman Burcu Düztaş’ın verdiği konferansa üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.
e-karaman haber sitesinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Bilimleri Öğrenci Topluluğu Başkanı Mesut Bitkin öncelikle topluluğun misyon ve vizyonundan bahsetti. Bitkin, “Bugünkü konferansımızın konusu, kurulmakta olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS)’dir. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu NGS projesi sayesinde elektrik enerjisi üreten yerli güç kaynakları oluşturulması Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin gelişimine yeni bir ivme kazandıracak. Akkuyu NGS ayrıca organik enerji kaynaklarının ithalatını azaltacak ve sürekli olarak artan elektrik enerji talebini karşılayacak nitelikte bir santraldir.” dedi.
“Enerji sektörü diğer sektörlerin gelişiminde lokomotif görevi üstlenmektedir”
Akkuyu Nükleer Güç Santrali tanıtım videosuyla sunumuna başlayan Eyüp Lütfi Sarıcı, “Günümüzde enerji sektörü, ülke ekonomisinin en önemli sektörlerinden biridir. Bu sektörün dinamik gelişimi, ülkenin kalkınması için gereklidir. Enerji sektörü diğer sektörlerin gelişiminde lokomotif görevi üstlenmektedir. Çünkü tüm sanayi sektörleri; tarım, ulaştırma, hizmet sektörü, tıp, eğitim ve bunlarla ilgili tüm üretim süreçlerinde elektrik enerjisine talep hızla artmaktadır. Elektrik santrallerinin ana amacı, çeşitli enerji kaynaklarını elektrik enerjisine çevirerek günlük hayatımızdaki ihtiyaçlarımızın karşılanmasında kullanmaktır.” şeklinde konuştu.
‘Akkuyu NGS Projesi’
Akkuyu NGS projesiyle ilgili genel bilgiler aktaran Sarıcı, ”12 Mayıs 2010 tarihinde Rusya Federasyonu Hükümeti ile Akkuyu’da Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali inşaatı projesine ilişkin anlaşma imzalanmıştır. Akkuyu NGS; son nesil, çağdaş ve geleneksel güvenlik şartlarına sahip bir santraldir. Akkuyu NGS'nin tasarım sınırları geliştirilirken ve dayanıklılık test analizleri yapılırken deprem, su baskını, beklenmeyen hava koşulları göz önüne alınmıştır.” dedi.
“Nükleer enerji, geleceği değiştirecek bir enerjidir”
“Nükleer enerji, geleceği değiştirecek bir enerjidir.” diyen Sarıcı, “Nükleer santral gibi büyük enerji tesislerinin inşaatı sayesinde inşaat, sanayi, metalürji, malzeme bilimi, ulaşım, altyapı, eğitim ve tıp başta olmak üzere ülkenin tüm alanlarında ciddi gelişmeler kaydedilmektedir. Nükleer güç santrallerinin inşaatı on binlerce ilave iş imkânı yaratır. Modern-ileri teknolojiyi beraberinde getirir. Türkiye’nin enerji üretimi için ithal edilen fosil kaynaklara bağımlılığı azaltır ve enerjide kaynak çeşitliği yaratır. Ayrıca çevre kirliliğinin azaltılması, Gayrisafi Yurtiçi Hâsılanın artması gibi pek çok konuda katkı sağlar.” diyerek sözlerini noktaladı.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferans katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından onurluk takdimi ile sona erdi.