Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber

Bahçelerde Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaşam

Soğuyan iklimlerden ötürü bitkilerin büyüme hızları yavaşladığını ve durgunluk durgunluk gösterildiği bilinir. Halk dilinde kış aylarında bitkilerin uyuması diye adlandırılır.

Soğuyan iklimlerden ötürü bitkilerin büyüme hızları yavaşladığını ve durgunluk durgunluk gösterildiği bilinir. Halk dilinde kış aylarında bitkilerin uyuması diye adlandırılır. Kış aylarında bitkilerde su iletimi olmadığı için bitkileri sulama ve çim alanları için bakıma gerek yoktur. Fakat kış ayına girmeden ve girdikten sonraki zamanlarda yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bitkilerin kış aylarında yapraklarını dökmesi ile yapılacak bazı işlemlerle yeniden yapılandırma imkânı sağlanmalıdır. Bu işlemler şöyle sıralanır;

-Bitkileri Budamak:

Kuru, zayıf, yaşlı ve hasta bitkilerin gelişimlerini engelleyecek biçimde oluşan fazlalıkların kesilerek ayıklanması işlemidir. Bu durum çok önemli yer tutmaktadır. Budama işlemi yapılırken rastgele budama yapılmamalıdır. Bitkilerde büyümenin en az olduğu mevsim kış aylarıdır. Fakat 2.5 cm budamalarda koruyucu macun ile uygulama yapılması gerekir. Bu uygulama yapılmadığında bitkilerin hastalanmasına neden olacaktır. Budama şekilleri ve yöntemleri olarak, Form budamaları, meyve budamaları, gençleştirme budamaları, ölü dal budamaları olarak adlandırılır.

-Bitkilerin Kış Gübrelemesi:

Bitkiler uyku ve durgunluk mevsiminde olsalar bile besin takviyelerine ihtiyaçları olduğundan, bitkiler için bahara kuvvetli çıkabilmesi için organik gübrelere ihtiyaçları bulunur. Bunun yanında kış aylarında bitkiler kök boğazını sıcak tutarak kış zorluklarından korunmasını sağlamaktadır.

-Drenaj Kontrolü:

Toprağın su tutabilme kapasitesini aşan fazla suyun toprak içinde yatay ve düşeyde hareket edebilmesi için yüzeylerde oluşan suyun tahliyesi işlemine denir. Kışın yağışların artması sebebiyle drenaj sorunları yaşanır. Bu sorun bitki köklerine ve ölümlere sebep olur.

-Kışlık İlaçlama:

Kış aylarında bitkilerin zarar görme olanakları yüksek olduğundan dolayı bu tür ilaçlama uygulamaları yapılması gerekir. Kış aylarında ilaçlama ziraat mühendislerinin belirlediği ilaçlama zamanlarına göre, özenli bir şekilde devam edilmelidir. Bilinçsiz ilaçlama bitkiye ve çevreye zarar vermektedir. Kış aylarında üzeri temizlenmeyen yapraklar, alttan çıkan çimlerin çürümesine sebep olur, ir başka sorun ise kış aylarında çimlerin üzerine basmak ve yürümek çimlerin gelişiminde büyük zarar oluşturacaktır.

-Toprak İşlemesi:

 Kış aylarında toprak kabartılmalıdır. Kabartma işlemi yapıldığında toprağa, yaprak çürüntüsü, torf, organik gübre kullanarak koruyucu malzeme oluşturarak topraktaki nemi donmadan korumuş olunur. Bu bakım yöntemleri sayesinde, Bahçelerde Kış Bakımı Nasıl Yapılır Sorununu çömülmüş olunur.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.