Günümüzde birçok insan "Sen artık iki canlısın. Çok yemek yemelisin." gibi yaklaşımlarla hamile bayanları etkileri altına alıyorlar.
Fakat bu tarz söylemlere pek de kulak asmamak en doğrusu. Çünkü asıl mesele çok yemek yemek değil, sağlıklı yemek yiyerek anne karnındaki bebeğe mümkün olduğunca doğru gıdalar aracılığıyla gerekli besinleri ve enerjiyi aktarmaktır. Hamilelikte dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak (çok aşırıya kaçmadan) vücut düzeyini ve hamilelik esnasında alınacak kiloları dengeleyerek bu sürece daha kolay hazırlanmayı kolaylaştırır.
Bilindiği üzere hamileliğin 3-6 ay ve özellikle 6-9 ay arası bayanlar için kilo alımına daha yatkın olunan dönemlerdir ve özellikle son 3 ayda hamilelik sürecinde normalde dikkat edilenden daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir. Hamilelik döneminde aşırı yağlı besinlerden, asitli içeceklerden ve işlenmiş et ürünlerinden (sucuk, sosis, salam vb.) mümkün olduğunca uzak durmak ve yerine bolca süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, et ve yararlı karbonhidratlar tüketilmelidir.
Protein alımı bu süreç içerisinde çok önemlidir. Aşırıya kaçmadan günde 2 bardak süt, yoğurt, peynir ve 100 gram et ile protein alımı sağlanmalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere yararlı karbonhidrat alımından kaçınılmamalıdır. Bunların yanı sıra A, C ve D vitaminleri açısından zengin besinlerin de tüketimi kesinlikle hamilelik döneminde hem anne hem bebek için büyük önem taşımaktadır. Normal diyet listelerinde hep belirtildiği üzere hamilelik sürecinde de mutlaka fazla su tüketimi yapılması gerekmektedir. Günlük en az 8-10 bardak su içilmeli, hamileliğin son aylarında tuvalete çıkma zorluğu yaşansa dahi fazla su içiminden kaçılmamalıdır.
En önemli unsurlar!
- Alkol ve sigaradan uzak durun.
- Tatlandırıcı ürünleri kullanmayın.
- Kahve tüketimini en az seviyede (günde 1 kahve olacak şekilde) tutun.
- Besinlerin özellikle meyve ve sebzelerin temizliğine dikkat edin.