Gündem70 | Karaman Haber, Karaman Haberleri, Son Dakika Karaman Haberleri, Haber

Kat Karşılığında İnşaat Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Yaşam

e karaman - Nüfus artışı, kentsel dönüşüm çalışmalarının artması, insanların yeni konutlarda barınmak istemeleri konut talebi artırmıştır. Büyük inşaat firmaları kadar yerel müteahhitler ve inşaat firmaları da konut arzına katkı sağlamaktadırlar.

Kısıtlı finansman imkanlarına sahip yerel müteahhitler ve küçük inşaat firmaları inşaat sırasında finansman sıkıntısı yaşamamak için kat karşılığı inşaat yapmak istemektedirler. Benzer şekilde arsa sahipleri arsalarını en iyi şekilde değerlendirmek için arsalarını kat karşılığı vermek istemektedirler. Durum böyle olunca Kat Karşılığında İnşaat sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Müteahhitler ve arsa sahipleri arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmaktadır. Genelde Kat Karşılığında İnşaat Sözleşmesi gereken özen gösterilmemekte ve İlerde çıkacak anlaşmazlıklarda genelde arsa sahiplerinin mağdur olmaktadır.

Peki, kat karşılığında inşaat sözleşmesi nasıl yapılır? Kat Karşılığında İnşaat Sözleşmesi örnekleri avukatlarda ya da internet üzerinden bulunabilir. Arsa sahiplerinin ileride mağdur olmaması için yapılan sözleşmenin mutlaka orijinal imzalı nüshasının saklanması gerekmektedir. Oluşabilecek mağduriyetleri engellemek adına kat karşılığında inşaat sözleşmesi dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

SÖZLEŞMENİN TARAFLARI

Kat karşılığında inşaat sözleşmesine taraf olan özel ve tüzel kişiler net olarak sözleşmede belirtilmelidir. Konu olan taşınmazın bilgileri ve adresi sözleşmede yer almalıdır.

SÖZLEŞMENİN KONUSU

Sözleşmenin yapılış nedeni olan inşaat hakkında bilgi verilmeli ve arsa sahibine verilecek daire sayısı hem adet olarak hem de yüzde bazında ifade edilmelidir. İleride olabilecek imar ya da yapı değişikliğinde arsa sahibi açısından bir mağduriyet oluşmaması için yüzdesel ibarenin konulması önemlidir.

DAİRELERİN SEÇİMİ

Arsa sahibine verilecek dairler proje üzerinde bağımsız bölüm olarak belirtilmeli. Aynı zamanda cephe ve yön metrekare gibi ayrıntılı bilgiler sözleşmeye ilave edilmelidir. Örnek: Zemin üstü 2.Katda; 5 bağımsız bölüm(güney cephe, brüt 140 metre kare ); Arsa sahibine verilecektir.

YAPILAN KONUT DEĞERİ VE KALİTESİ VE TEKNİK ŞARTNAME

Yapılan konutların kalitesi direk olarak değerini etkilemektedir. Müteahhit kalitesiz malzeme kullanması sonucu daire maliyetinde ve dairenin satışın fiyatında düşüş olacaktır. Bu durum arsa sahibinin zarar etmesine sebep olacaktır. Bu konu en az arsa sahibine verilecek daire sayısı kadar önemlidir. Bu yüzden teknik şartnamenin incelenmesi ve sözleşmeye dahil edilmesi önemlidir.

 İNŞAAT TESLİM SÜRESİ

İnşaatın başlangıç ve bitiş tarihleri net bir şekilde belirtilmelidir. Süre uzatma sebepleri ve tarihleri ile teslim süresine uyulmadığı zaman karşılaşılacak müeyyideler ve tazminat miktarları sözleşmeye eklenmelidir.

ÖZEL İSTEK VE TALEPLER

Arsa sahibi müteahhitten talep ettiği özel istek ve ilaveleri sözleşmeye eklemelidir. Sadece söze dayalı istek ve taleplerin ilerde karşılanmama ihtimali yüksektir. Sadece yapılan sözleşmenin detaylı olması yeterli değildir sözleşme yapılan müteahhitinde güvenilir olması önemlidir. Yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesini imzalamadan önce avukata danışılması tavsiye edilir.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.