Karaman'da arıcılık günden güne gelişiyor. Torosların kaliteli balları sofralarımızı süslüyor. kış aylarında Silifke gibi sahil kesimde kışlayan arıcılarımız yaz aylrında Karaman yaylalarında güzel ve kaliteli bal üretiyorlar. E Karaman Haber sitemizde zaman zaman arıcılık ile ilgili haberler yapmaya devam ediyoruz. Peki kış aylarında sıkça tükettiğimiz petek bal nasıl saklanır?
Sağlığımız için çok yararlı bir besin varsa oda baldır. Özellikle bal kahvaltıların vazgeçilmez öğesidir. Yediden yetmişe herkes tarafından rahatlıkla tüketilen bal, arıların taze çiçeklerden çiçek tozu almasıyla oluşur. Petek bal oldukça sevilen bal çeşitlerinden biridir. Petek bal, diğer ballara nazaran işlenmeden sofralarımıza gelir. Bu yüzden sağlık açısından da petek bal tüketmek oldukça önemlidir. Ancak ne yazık ki petek balında sahtesi olduğundan çok dikkatli olmak gerekir. Petek balı kaliteli bir şekilde muhafaza etmek oldukça önemlidir. Çünkü doğru şekilde saklanmayan petek ballar, kimyasal değişikliğe uğrayarak yenilmez hale gelebilmektedir. Bu gibi hatalara düşmemek için, petek bal nasıl muhafaza edilir, nasıl saklanır fikir sahibi olmak çok yararlı olacaktır.
Petek bal nasıl muhafaza edilir, nasıl saklanır, diye düşünen kişiler için hemen kısaca bilgi verelim. Sofralarımızın baş tacı olan petek balları düzgün ir şekilde saklamak, balın daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Bal tüketirken, yanlış saklama sonucu oluşan en büyük sorunlardan bir tanesi de şekerlenme sorunudur. Bal hava şartları elverişli olduğunda mutlaka donar. Bu balın doğal halidir. Ancak petek bal donarsa tüketimi zorlaşmaktadır.
Şekerlenmenin, donmanın en büyük nedenlerinden biride sıcaklıktır. Bal, serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Bunun yanı sıra bal, güneş ışınlarını sevmeyen bir besindir. Bu yüzden balı karanlık, güneş ışınlarından uzak yerlerde muhafaza etmek gerekir. A yrıca polenli petek balların koruması güçtür. Eğer balı doğru bir şekilde saklarsanız, uzu ömürlü olacağı gibi, kalitesinden de ödün vermeyecektir.