e-karaman - 1951 yılında Büyük Okyanusta araştırma yapakta olan bilim adamları, Mariana takımadalarının doğusunda yer alan denizin içerisine saldıkları sondanın 10.863 metreye kadar inmiş olduğunu görünce, o güne kadar bilinen deniz çukurlarının en derinini bulduklarını fark ettiler.
Mariana Çukuru, Mariana adalarının en büyüğü olan Guam adasının güney batısında yer alır. Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonuçlarına yukarıda da söylenildiği üzere en derin noktası 10.863 metre ve uzunluğunun 2542 kilometre olduğu tespit edilmiştir. Çukurun en derin noktasına iniş yaklaşık olarak 3 sat 15 dakika sürmüştür.
Mariana çukurunun en dip noktasındaki basınç yeryüzündeki basınca göre oldukça fazladır ve yaklaşık 1100 kat daha fazladır bu sebepten dolayı mariana çukurunun en derin noktasına inmek sanıldığı kadar kolay olmamıştır, insan hayatı için oldukça zor ve tehlikelidir. Tüm bunların yanında bilim adamları mariana çukurunda yaşamın olup olmaması konusunda bakterilerin var olduklarını söylediler.
MARİANA ÇUKURU NASIL OLUŞTU?
Yer kabuğunu oluşturan plakalardan bazıları birbirlerine yaklaşmaları sonucu çarpışırlar ve bu çarpışma sonucunda plakalardan biri diğerinin altına girer ve bu olaya ''dalma'' adı verilir. Dalma durumu yoğunluk bakımından üstün olan plakanın, daha az yoğun olan plakanın altına kayması sonucu ortaya çıkar. Kısacası bu durumun görüldüğü bölgeler de şiddetli depremler görülür ve bu depremlerin oluşturduğu derinlikler levhaların büyüklüğüne göre değişir. İşte dünyanın en derin noktası: mariana çukuru, pasifik plakasıyla mariana plakasını çarpışması sonucu oluşmuş bir çukurdur.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol