Üniversitede çan eğrisi nedir? Üniversitedeki çan eğrisi sistemi aslında bir not verme sistemidir. Türkiye de çoğu üniversitede bu sistem kullanılmaktadır . Hesaplaması normal sistemlere göre daha karmaşık ve zordur. Üniversite hocaları kendi isteklerine göre bu sistemde oynamalar yapabilmektedir. Öğrenciler ise bu sistemden pek memnun değillerdir. Çünkü alacakları notların değeri sınıfın durumuna bağlıdır.
Peki çan eğrisi sistemi nasıl çalışır?
Sistem oldukça karmaşıktır. Bu sistemde puanlar hesaplanırken sınıfın aritmetik ortalaması bulunur ve bu sayı geçme notu yani CC olur. Diğer notları hesaplarken geçme notunun üzerine standart sapma eklenerek veya çıkarılarak hesaplanır.
Örneğin bir sınavın ortalaması 50 olsun standart sapması ise 5 olsun. Buna göre;
50 ile 54,99 arası CC
55 ile 59,99 arası CB
60 ile 64,99 arası BB
65 ile 69,99 arası BA
70 üzeri ise AA olur.
Ancak öğretmen puanlamada değişiklik yapma hakkına sahiptir. İsterse geçme notunu arttırabilir yada azaltabilmektedir.
Çan eğrisi sistemi zararları
Bu sistem sınıfın ortalamasına ve standart sapmaya bağlı olduğu için çoğunluğun sınavdan kopya gibi şeylerle yada kendileri çok yüksek not alırlarsa sınıf geçme notu da yükselir. Bu yüzden kişinin notu yüksek de olsa bazen baraja takılabilir.
Çan eğrisi sistemi yararları
Sınıftaki öğrenciler çok düşük alırlarsa sınıf geçme notu da düşer bu sayede fazla zorlanmadan orta derecede bir notla rahatlıkla sınıfı geçebilirsiniz.
Şimdide eğer notunuz sınıf geçme notunun altında ise ne olduğuna bakalım. Çoğu üniversite yıl sonunda öğrencilere yıl sonundaki aldığı notlardan iki tane not barajı koyar. Bunlardan birisi sınıf geçme notu diğeri ise sınıfı şartlı geçme notudur. Eğer bir dersten kalırsanız ama ortalamanız belli bir sınırın üzerinde ise ortalama ile sınıfı geçmiş oluruz ve o dersi bir daha almamıza gerek olmaz.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol