Hasan Özen
Hasan Özen
04 Mart 2019 Pazartesi 13:55
KAPALI BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) NEDİR?

Kulak Burun Boğaz Bölümü ve Plastik Cerrahi Bölümü Uzmanları tarafından başarılı ameliyatlar gerçekleştirildi. Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Alper Burak Uslu Burun estetiği hakkında merak edilenleri sizler için anlattı. Rinoplasti nedir? Kimler burun ameliyatı olabilir? Riskleri nelerdir? Rinoplasti operasyonunu kimler yapabilir? Rinoplasti hakkında doğru bilinen yanlışlar. Ameliyatsız burun estetiği mümkün mü?
             Rinoplasti nedir? Ne amaçla yapılır?
    Rinoplasti cerrahi ile burnun şekillendirilmesi işlemidir. Rinoplasti, liposuction ve meme büyütme ameliyatlarından sonra en sık yapılan 3 estetik ameliyattan biridir. Burun yüzün tam ortasında ve ön planda yer alması sebebiyle yüz algısında en dikkat çeken unsurlardan biridir. İdeal bir burun yüzün geri kalanı ile bir uyum içerisinde olmalıdır. Ülkemizde genetik çeşitliliğin bir sonucu olarak çok farklı burun yapıları bulunmaktadır.
    Rinoplasti burnun karmaşık 3 boyutlu ve bileşenlerinin birbirine bağlı dinamik yapısı sebebiyle teknik olarak en zor estetik ameliyatlardan biridir. Burun anatomisindeki varyasyonlar sebebiyle tek bir plan her hastaya uygun olmayıp spesifik hastanın sorunlarına yönelik kişiselleştirilmiş bir ameliyat planı belirlenmesini gerektirir. 
    Burun ameliyatı şekil bozukluğu olan kişilerde burnun şeklinin güzelleştirilmesi, nefes alma güçlüğü olan hastalarda nefes alma fonksiyonunun iyileştirilmesi veya her ikisi için yapılır. 
Burun Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Burun ameliyatı çok nadiren 18 yaş altında yapılmakla birlikte genel kural olarak 18 yaşını doldurmuş, genel sağlık durumu iyi olan kişilerde yapılabilmektedir. Operasyon için bir üst yaş limiti yoktur. Sadece şekil düzeltilmesi için yapılabileceği gibi kişinin nefes sıkıntısı da var ise ameliyatta buna fayda sağlayacak müdahaleler de yapılabilir. 
Burun Ameliyatı ücretli midir?
Şekil bozukluğu sebebiyle yapılan estetik burun ameliyatı ücretli olarak yapılmaktadır. Nefes alma güçlüğü amacıyla yapılan burun ameliyatları durumu belirten sağlık kurulu raporu ile sağlık güvencesi kapsamında yapılabilmektedir. 
              Rinoplasti ameliyatlarını kimler yapabilir?
Rinoplasti operasyonu yasal mevzuat gereği bu alanda eğitim alan Kbb ve Plastik Cerrahi uzmanı hekimlerce yapılabilir. Başarılı bir sonuç için işlemi gerçekleştiren hekimin bu operasyonda tecrübeli, gerekli tekniklere hakim olması operasyonun başarısı için elzemdir.
            Doğru Bilinen Yanlışlar
              Burun ameliyatından sonra burnun altında belirgin iz kalır.
Burun ameliyatlarında başlıca iki teknik kullanılır. Açık teknikte burnun kolumella denilen ortasındaki deriden bir kesi yapılırken kapalı teknikte bütün kesiler burun delikleri içerisinden yapılır. Kapalı teknikte dışarıda herhangi bir iz oluşmaz. Açık teknikte ise yara izi burnun altında gizlenmiş, sıklıkla çok zor seçilebilecek belli belirsiz bir iz şeklinde kalır. 
Tamponların çekilmesi çok ağrılı bir işlemdir.
Yeni nesil silikon tamponların kullanımı ile birlikte tampon alınması işlemi oldukça ağrısız ve kolay bir işlem haline gelmiştir. Ameliyat sonrası sıklıkla 2. günde tamponları yerinde tutan dikiş ve tamponlar muayenehanede yaklaşık 1 dk’lık bir işlemle çıkarılır. 
Burun ameliyatından sonra uzun süre iş/okula gidilemez.
Burun ameliyatından sonra şişlik ve morluklar meydana gelir. Bu şişlik ameliyat sonrası 2. günde en fazla olup ilk hafta sonunda çok büyük oranda inmiş olur. Hastalar ameliyat sonrası bir hafta sonunda iş veya okula devam edebilirler. Spor aktiviteleri 2 haftadan sonra serbest olup kontakt sporlarından 4 ay süreyle kaçınılmalıdır. 
Burun ameliyatından sonra burun çöker
Burnun üç boyutlu mimarisi yeterince kuvvetli şekilde desteklenmediği taktirde oluşan yara dokusu kemik ve kıkırdakların yerinden oynamasına sebep olarak uzun vadede şeklin bozulmasına sebep olabilir. Ameliyatta yapılacak uygun müdahaleler ve yerinde destekler ile bu sıkıntı engellenmiş olur.
Burun ameliyatlarında ya şekil yada nefes düzelir, birini seçmek gerekir
Yapılan son çalışmalar aslında burnun fonksiyonu ile görünüşünün yan yana olduğunu göstermiştir. Yani şeklen bozukluğu giderilen bir burun genellikle daha iyi nefes yolu sağlarken, tam tersi de geçerlidir. Modern rinoplasti yaklaşımı görüntüyü güzelleştirirken fonksiyonu da bozmamak veya daha iyileştirmek şeklindedir. 

             Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün mü?
Burnun şekillendirilmesi için rinoplasti operasyonu birinci seçenek olsa da çeşitli sebeplerden operasyon olamayan veya olmak istemeyen hastalarda dolgu materyalleri kullanılarak burun sırtındaki düzensizliklerin düzeltilmesi mümkündür.
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol