Nereden Geldi?
Bugün hayatımızın her yerinde bizimle beraber olan çepeçevre kuşatıldığımız teknoloji elbette hep böyle değildi. Onu bu hale, büyük bir dev şekline getirmek gene insanoğlunun bir başarısıydı. Teknolojinin başladığı devir, insanın dünya ile macerasının başladığı zamana gitmektedir. Bu büyük fırtınayı kimlerin başlattığına gelecek olursak başı, piramitler vesilesiyle hepimizin bildiği Eski Mısır Uygarlığı çekmektedir. Gök cisimleri sayesinde ilk duyarlı takvimi yapan Mısırlılar zamanı günlere, aylara ve yıllara bölmeyi başardılar. Onların arkasından ilk tekerleği bulan Sümerliler ise ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayıp insan öldürme sanatına da yeni ilhamlar verdiler.
Geldikten Sonra
Kıvılcımı yaptıktan sonra ateşi büyütmesi kolay olur. Yazıyı ve parayı da bulduklarında zaten arkası kesilmedi. Ateşli silahlar, buharlı makineler derken bugün Mars'a insan gönderileceğinden bahsediyoruz. İnsanlar hangi yerde olurlarsa teknolojilerini de oraya götürecekler. Elbette herkesin aklı bir değil. Nasıl teknolojinin iyi ve güzel tarafı yayılmışsa kötü ve çirkin tarafı da yayılmış. Ulaşımda, işte, eğitimde, sağlıkta büyük çığır açtı. Ama savaşlarda, yasadışı işlerde ve kötü amaçlarda da çığırlar açtı. Yani kısacası bir İngiliz anahtarı gibi iki taraflı. İki farklı amaç için kullanılan bir şey.
Her iyi olay bir kötüye zemin hazırlar her zaman. Hiç bir kötülük düşünülmeden yapılan iyi buluşlar en kötü sonuçlar doğurmuştur. Teknolojinin bütün dünyaya yayıldığını düşünürsek hata yapmış oluruz. Çünkü yaşadığımız gezegende onun giremediği yerlerde var. Örneğin Hindistan'ın Kuzeyinde yer alan Sentinel Adası'ndaki yerliler günümüz teknolojisinden habersiz bir şekilde yaşamaktadır. Hükümet adanın orijinalliğini korumaktan yana olsa da orada ki yerlilerin ne zaman çağ atlayacağı bilinmiyor. Kesin olan yakın da orayı da işgal edeceğidir.
Gidecek mi?
Sonuç olarak Her Yerde Teknoloji hep bizimle. Bu da iyi ve kötü etkileri olduğu zaman bu etkilerinde bizimle beraber olacağıdır. Bir gün gidebileceği ihtimali ise hep düşünülmesi gereken bir sorudur. Çünkü insan doğar, yaşar ve ölür. Kendiliğinden olmazsa kendini öldürebilir. Umalım teknolojinin kendini bitireceği kadar büyük etkileri olmasın.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol