Moda aslında birçok alanda kendini göstermiş olan ve insanlara yön veren bir akımdır fakat moda deyince aklımıza ilk gelen kıyafetler şu tanımlamaya uygundur. İlk insanların soğuktan korunmak amacıyla oluşan giyim düşüncesi gün geçtikçe farklı uygulama işlemlerinin sonucu olarak Modayı oluşturdu. Temeli giyinmeye dayanan bu akım insanın hayal dünyasının somuta dönüştürülmüş hali olarak gün yüzüne çıkmıştır.
Birçok defilenin sanat yıldızının fotoğraflarda dergilerde karşımıza çıkması farkında olmadan bizim de takip ettiğimizin ve takip edeceğimizin kanıtıdır. Modanın Abc'si dünyanın farkında olmadan kabul ettiği aslında gözün görmediği insanın hayal gücünün eseridir. Sanat akımlarının mimariye uygulanmasında öncü olan vitrivius binada sağlamlığın işlevselliğin ve estetiğin birleşimiyle mükemmele ulaşabiliriz demiştir. Peki, bunu farklı şekilde modaya uygularsak ne olur?
Modanın A'sı: Estetik
Dünyada ünlü binaların bile doğadan veya doğanın şartlarından esinlenerek oluşturulduğu, doğanın sanattan ve sanatçıdan değilde tam tersinden etkilendiği günümüzde temellerde dayanak olarak yine ve yeniden ilk insanlara değiniyoruz.
Hava koşullarından etkilenmemek için kullanılan giyilebilir kürkler deriler sonraki dönemlerde mahremiyetin oluşmasıyla toplumlarda örtünmeyi amaçlamaya başladı. Örtünme zamanla estetik bir algıya dönüştü. Cinsiyetlerin ayrımına vardıran kıyafetler de bu sefer güzellik arandı. Modanın Abc'si içerisinde ilk adımı tamamlayan bu şart iyiye ulaşmayı sağlamaktadır.
Modanın B’si: İşlevsellik
Öncelikle işlevsel olan sağlam mıdır ya da güzel midir yoksa hepsi bir bütün müdür? Renklerin birbiriyle uyumu zıtlıkların birbirlerine fısıldadığı kombinlerin işlevsel olması kadar isteyebileceğimiz daha güzel bir algı olabilir mi sizce?
İnsanların lacivertle turuncuya eskiden hoş bakmadığı dönemlere gidelim. O zamanın modasına karşı gelen bu durum ünlü ressamlar tarafından çoğu kez kırılmıştır yani farklı açıdan karşı gelmiştir, işlevsellik en güzelini oluşturmak için karşı gelmektir. Karşımıza hep öyle çıkmamış mıdır zaten. Takım elbiselerle spor çorapların birleşimi, satenle tülün birleşmesi gibi birçok alanda her zaman karşı çıkmışızdır. Modanın abc'si ikinci adımda bize zıtlığı öğretiyor.
Modanın C’si: Sağlamlık
Sağlamlığı görsel sağlamlık olarak ta değerlendirebiliriz veya kumaş sağlamlığı uyum sağlamlığı. Uyum görsellik gibi kelimelerle süslenmiş algılarımızı doyurmak mümkün değildir, fakat zihnimizde yer eden akıcılık en doğruyu yakalamayı göz aşinalığına uyarlamayı sağlar. Sağlam olan estetik olan ve işlevsel olan modanın abc'si bizi mükemmele ulaştırandır.
e-karaman.com
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol