18 Kasım 2016 Cuma 18:48
Yıldızlar Hakkında Bilmedikleriniz

e -karaman.com - Gökyüzünde yer alan, ışık kaynağı olup toplumda yıldız olarak adlandırdığımız cisimlerin geceleri gökyüzünde ışıklı noktalar halinde durması dünyamızdan daha büyük güneşler olduklarını gösterir. Fakat bize çok uzak olduklarından bize küçük noktalar halinde kendilerini gösterirler. Tabi bunlar sadece gördüklerimizden ibaret.

E Karaman haber sitesinin edindiği bilgilere göre, gökyüzünde göremediğimiz birçok yıldız daha vardır. Gökyüzünde çıplak gözle görebileceğimiz yıldız sayısı 10.000 kadardır. Ancak bulutsuz bir gecede bunun sayısı 3.000'e kadar düşebilir. Gerisi görüş açımızın dışında kalır. Yıldızlar Hakkında Bilmedikleriniz konusunu detaylandırırsak;

Yıldızların Uzaklığı

Gökyüzünde uzaklıklar çok büyük olup araştırmaları güçleştirmektedir. Bize en yakın uzaklıktaki yıldızın ışığının dünyaya ulaşabilmesi için dört yıldan fazla bir zamana ihtiyaç vardır. Yıldızların dünyamıza olan uzaklığını ölçmek için özel ve hassas yollar vardır. Yapılacak ilk iş iki yıldızın bulunduğu noktalar arasındaki uzaklığı ölçmektir. Bu bir daire yayı olup iki noktayı dünyaya birleştiren doğrular arasındaki açıyı ölçmede kolaylık sağlar. Daha sonra bazı hesaplar sonunda yıldızın dünyaya olan uzaklığı bulunur.

Yıldızların Hareketi

Geceleri gökyüzüne belli aralıklarla baktığımızda yıldızların yer değiştirdiğini görürüz. Bunun sebeplerinden biri; dünyanın hem kendi çevresinde hem de güneşin çevresinde dönüyor olması, gökyüzünde sabit duran yıldızları hareket ediyor gibi görmemize yol açar. Bir diğer sebebi ise gerçekten bazı yıldızların hareket ediyor olmasıdır. Bunlar aslında birer gezegendir. Gökyüzünde bir noktada kümelenmiş yıldızlar vardır. Bunlara yıldız kümesi ya da yıldız yığını denir.

Yıldızların Parlaklığı Ve Yapısı

Parlaklıklarına göre sınıflandırılan yıldızlar arasında birinci derecede parlaklığı olan yıldız sayısı yirmidir. İkinci derecede parlaklıkta ise altmış beş yıldız bulunur. Daha aşağı derecelere inildikçe bu sayı artar. İnsan gözü altıncı dereceden aşağı olan parlaklıktaki yıldızları göremez.

Gökteki yıldızların sıcaklık derecelerini, hangi cisimlerden yapılmış olduğunu, çevrelerindeki gazların durumunu anlamak için spektroskopik tayfları analiz ederiz. Bu araştırmalar sayesinde yıldızın, güneşine göre yaşını da öğrenebiliriz. Genç yıldızların sıcaklıkları çok yüksektir, çevrelerine ışık ve ısı yayarlar. Sıcak olduklarından dolayı gaz halinde olup yapılarında bulunan madenlerde gaz haline geçmiştir.

Son Güncelleme: 18.11.2016 18:48
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol